Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Όλες οι εξελίξεις για τον φόρο ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαβάστε τα ακόλουθα άρθρα με όλες τις εξελίξεις για τον φόρο ακινήτων, όπως και τις αλλαγές που ετοιμάζονται πάνω στο θέμα μαζί με τα παραδείγματα για το πως θα υπολογίζεται ο φόρος. Ας όμως τι λένε τα άρθρα:




--------------------


Ψάχνουν λύσεις για τον φόρο 


Τη «χρυσή τομή» αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο, μετά τις αντιδράσεις πολιτών μέσω της Διαύγειας αλλά και «γαλάζιων» βουλευτών, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση για τα ακίνητα αλλά με δίκαιο τρόπο.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εισπραχθούν το 2014 συνολικά 2,9 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα που αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η κατανομή, όμως, των βαρών δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς βουλευτές της ΝΔ που επισκέφθηκαν το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Από τα βασικά προβλήματα του νέου νομοσχεδίου κρίνονται οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης της αγροτικής γης και κατοικίας, που θα πρέπει να αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ως ισοδύναμα μέτρα για την απαλλαγή των αγροτών είναι η διατήρηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα, η περικοπή της μείωσης του φόρου 16% στα αστικά ακίνητα με στόχο να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτεμάχια, η μετακύλιση του φορολογικού βάρους στα αγροτεμάχια επιδοτούμενων αγροτών και η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τα αγροτεμάχια πάνω από 130 στρέμματα.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αρνητικός στην διατήρηση στου «χαρατσιού» της ΔΕΗ, καθώς εκτός από το θέμα της αντισυνταγματικότητας του μέτρου κρίνεται ότι δεν μπορούν να σηκώσουν και πάλι ολόκληρο το φορολογικό βάρος τα αστικά ακίνητα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η παράταση του χαρατσιού θα είχε ενδεχομένως προβλήματα συνταγματικότητας, δεδομένου του έκτακτου χαρακτήρα του ειδικού τέλους και θα έπληττε τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας εισπράττεται το ειδικό τέλος και είναι η αιτία πολλών απλήρωτων λογαριασμών, που έχει η εταιρεία.

Πάντως οι όποιες αλλαγές αλλά και οι προτάσεις των βουλευτών της ΝΔ θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Κυριακή στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς την Δευτέρα το νομοσχέδιο με τον ενιαίο φόρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Την εκτίμηση ότι χωρίς αλλαγές «στρατιές ιδιοκτητών αστικών ακινήτων της χώρας θα οδηγηθούν στις φυλακές» εξέφρασαν εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων, δικηγόρων και συμβολαιογράφων που υπογραμμίζουν ότι το φορολογικό βάρος έχει πέσει εξ ολοκλήρου στην αστική ακίνητη περιουσία.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε μία ώρα η διπλή καταφορολόγηση με ετήσιο φόρων των ακινήτων. Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς κάποιοι να μην πληρώνουν καθόλου και η αστική ιδιοκτησία να πληρώνει για τους πάντες» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο, τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστα Βλαχάκη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά, οι πιο μεγάλες αδικίες για τα αστικά ακίνητα είναι οι εξής:

• Τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα ακίνητα πρέπει να φορολογούνται στο 50% της αξίας τους.

• Οι φορολογικοί συντελεστές για τα αστικά οικόπεδα έχουν καθαρά δεσμευτικό χαρακτήρα.

• Για τα κάθε είδους διατηρητέα και ιστορικά κτίρια να καθοριστεί μειωτικός συντελεστής 0,40.

Επιπλέον σημείωσαν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας τα οποία υποστηρίζουν ότι είναι αμφίβολο εάν πλέον μπορούν να δικαιολογηθούν από την «επείγουσα» και «προσωρινή» ανάγκη περιορισμού του ελλείμματος, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΕΕΤΗΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των τριών φορέων αναφέρθηκαν και στη διάταξη του νομοσχεδίου βάσει της οποίας οι πολίτες προκειμένου να κάνουν ένα συμβόλαιο, άσκηση αγωγής ή άλλη δικαστική ενέργεια πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό της φορολογικής διοίκησης με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί όχι μόνο για το προκείμενο ακίνητο αλλά και για όλα τα υπόλοιπα ακίνητά του, τονίζοντας ότι αποτελεί τροχοπέδη στις εμπράγματες συναλλαγές και στην απονομή της δικαιοσύνης.

Η σχετική διάταξη, όπως επισημάνθηκε, δυσχεραίνει τις συναλλαγές, αυξάνει τη γραφειοκρατία και ταλαιπωρεί τους πολίτες στις ουρές των ΔΟΥ, για την παραγγελία και παραλαβή του σχετικού πιστοποιητικού και τους στερεί το δικαίωμα δικαστικής προστασίας εφόσον αυτοί δεν μπορούν να ασκήσουν κανένα δικαίωμά τους εάν δεν έχουν πρώτα εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο για το σύνολο της περιουσίας τους.
--------------------

Οι 5 αλλαγές στο φόρο ακινήτων

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες και η ταυτόχρονη σημαντική μείωσή τους για όσους κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι μία σημαντική στρέβλωση, η οποία προκαλείται, εξαιτίας της εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να εξετάζει σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα κατατεθεί στη Βουλή σχεδόν «ως έχει», με μικρές μόνον βελτιώσεις, που θα προβλέπουν, κυρίως:

- Την αλλαγή της κλίμακας των συντελεστών χρήσης για τα αγροτεμάχια, όπου ο φόρος διαμορφώνεται, ανάλογα με την καλλιέργεια (ελιές, καρποφόρα δέντρα, κλπ).

- Την αύξηση της επιβάρυνσης στα αγροτεμάχια, για τα οποία οι ιδιοκτήτες εισπράττουν επιδοτήσεις (μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ) και τη μείωση της επιβάρυνσης για τα υπόλοιπα που δεν αποφέρουν έσοδα.

- Την αύξηση του ορίου ετησίου εισοδήματος κάτω του οποίου προβλέπεται έκπτωση 50% επί του οφειλόμενου ΕΝ.Φ.Α. ή πλήρης απαλλαγή. Το όριο ενδέχεται να αυξηθεί σε περίπου 10.000 ευρώ αντί 7.000 που προβλέπει το αρχικό σχέδιο.

- Την απαλλαγή ή ελάφρυνση των ακινήτων τα οποία δεσμεύει το κράτος (υπό απαλλοτρίωση, κλπ).

- Τη φορολογική ελάφρυνση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέκλεισε χθες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση που υπέβαλε χθες μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για παράταση της επιβολής του εκτάκτου ειδικού τέλους ακινήτων στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και του φόρου ακίνητης περιουσίας για άλλον έναν χρόνο.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάρισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς, όπως εξήγησε, «υπάρχουν πολλά προβλήματα, το ΕΕΤΑ θα κριθεί αντισυνταγματικό, αλλά ούτε και η ΔΕΗ θα δέχεται πλέον να σηκώνει το βάρος της είσπραξης, επειδή χάνει έσοδα από λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι».





--------------------


Ο λογαριασμός με τον νέο φόρο 

Ποιες είναι οι ελαφρύνσεις και οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στις λαϊκές, μεσαίες και πλούσιες αστικές και αγροτικές περιοχές σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Φορο-λογαριασμό με ελαφρύνσεις και επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και καταβολή φόρου για πρώτη φορά για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης, βγάζει ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοσθεί από το 2014.

Εκπτώσεις συγκριτικά με το ειδικό τέλος ακινήτων μέχρι και 26% προκύπτουν για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες που βρίσκονται σε χαμηλές και μεσαίες περιοχές της Αττικής με αντικειμενική αξία μέχρι 2.750 ευρώ και αύξηση του φόρου μέχρι και 31% για πλούσιες ζώνες.

Επιβαρύνσεις για οικόπεδα εντός σχεδίου

Ο φόρος θα είναι μικρότερος εάν εντός του οικοπέδου υπάρχει κατοικία και μεγαλύτερος αν στην έκταση δεν υπάρχει κτίσμα.

Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις φέρνει ο ενιαίος φόρος ακινήτων στους ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου ή οικισμού, με το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος να πέφτει στους φορολογούμενους που κατέχουν οικόπεδα σε ακριβές περιοχές της χώρας.



Δείτε μερικά παραδείγματα:











--------------------


«Έκπτωση» για την επαρχία - Aναλυτικά παραδείγματα

Μεγάλες φοροεκπτώσεις στα ακίνητα της επαρχίας, συγκριτικά με τις αστικές περιοχές και, ειδικά, την Αττική προκύπτουν από τους συντελεστές του ενιαίου φόρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για σπίτι ακόμα και σε λαϊκή περιοχή της Αθήνας ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει φόρο μέχρι και 50% υψηλότερο, συγκριτικά με το ίδιο σπίτι σε πρωτεύουσα της επαρχίας.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης, συγκριτικά με αγροτεμάχια-φιλέτα σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ελάχιστος φόρος στα οικόπεδα ξεκινάει από 20 ευρώ και φτάνει μέχρι και 30.000 ευρώ το στρέμμα, όταν στα εκτός σχεδίου αρχίζει από 1,5 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 40 ευρώ για παραθαλάσσια ακίνητα.

Μικρά ποσά φόρου θα πληρώσουν οι αγρότες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Για παράδειγμα, για ελαιοκαλλιέργεια 10 στρεμμάτων με αντικειμενική αξία άνω των 20.000 ευρώ το στρέμμα και απόσταση από τη θάλασσα μεγαλύτερη από 800 μέτρα ο ετήσιος φόρος είναι 98 ευρώ, ενώ, αν απέχει από τη θάλασσα λιγότερο από 100 μέτρα, ο φόρος διαμορφώνεται σε 283 ευρώ.


--------------------



Πηγή: http://www.real.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.