Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Μαθητές με αναπηρία: Το παιδί δεν πάει σχολείο - Ι. Βαρδακαστάνης: «Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε παραβίαση του Συντάγματος»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 01.11.2013

Αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, και τους: Γιάννη Λυμβαίο, πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και αναπληρωτή οργανωτικό γραμματέα ΕΣΑμεΑ και Γιάννη Γιάλλουρο, πρόεδρο της ΟΜΚΕ και υπεύθυνο για θέματα νέων με αναπηρία της ΕΣΑμεΑ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Η συνάντηση είχε το χαρακτήρα του κατ’ επείγοντος, καθώς ο κ. Βαρδακαστάνης έθεσε στον υπουργό το πολύ σοβαρό θέμα της λειτουργίας των σχολείων και της εκπαίδευσης για τους μαθητές με αναπηρία: Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Χιλιάδες παιδιά με αναπηρία έχουν αναγκαστεί να μείνουν σπίτι. Οι χρόνιες ελλείψεις παραμένουν: μη προσβάσιμα σχολικά κτίρια, προβλήματα και αδυναμίες του συστήματος μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία, ελλείψεις στα ωρολόγια προγράμματα και στο εκπαιδευτικό υλικό των Ειδικών Σχολείων και των Τμημάτων Ένταξης των Γενικών Σχολείων, καθυστερήσεις στους διορισμούς του ειδικού βοηθητικού προσωπικού με συνέπεια την έλλειψη παροχής παράλληλης στήριξης και συνεκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία που υποβαθμίζει και πολλές φορές εκμηδενίζει την παροχή επαρκών εκπαιδευτικών υπηρεσιών, έλλειψη εκπαιδευτικών βιβλίων προσβάσιμων στα άτομα με αναπηρία κλπ.

Κάθε νέα σχολική χρονιά ξεκινούσε με αμέτρητα προβλήματα για τους μαθητές με αναπηρία, δύο μήνες μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ τόνισε στον υπουργό ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα, ότι παραβιάζεται κάθε λογική: χάνεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ο κ. Λυμβαίος και ο κ. Γιάλλουρος παρουσίασαν στον κ. Αρβανιτόπουλο συγκεκριμένα παραδείγματα της πολύ άσχημης κατάστασης που επικρατεί σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα. Δεν μπορεί να είναι θέμα δημοσιονομικής φύσης και πειθαρχίας, δεν μπορεί να είναι θέμα μνημονίου η εκπαίδευση: ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ και χρειάζεται λύση εδώ και τώρα!

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επανέφερε στον κ. Αρβανιτόπουλο το θέμα της απόσυρσης της εγκυκλίου για «ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» (αρ.πρωτ.51032/ΙΑ/12-04-2013/ΥΠΑΙΘΠΑ). Ούτε λίγο ούτε πολύ, η συγκεκριμένη εγκύκλιος θεσπίζει εντελώς αυθαίρετα ως υποχρεωτική τη «δυνατότητα πρόσβασης σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ορολογία ασύμβατη με το Σύνταγμα της χώρας) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον σε μία κτιριολογική μονάδα (κτήριο ή όροφο) “ΜΟΝΟ” για τους κάτωθι φορείς:
• Ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
• Κολλέγια,
• Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.),
• Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο,
• Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών δυναμικότητας άνω των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα, ανά αυτοτελές κτήριο ή όροφο σε πολυώροφο κτήριο» (κεφάλαιο Α.2, παρ.2.1), φάσκοντας και αντιφάσκοντας μάλιστα καθόσον μνημονεύει και την ισχύουσα νομοθεσία και ζητά την υποβολή οικοδομικής άδειας.

Παράλληλα η εγκύκλιος επαναφέρει την απαίτηση για «Πιστοποιητικό Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής για την υγεία και την αρτιμέλεια του αναγγέλλοντος» (κεφάλαιο Ζ) προκειμένου να γίνει αναγγελία έναρξης επαγγέλματος για τη διδασκαλία σε φροντιστήρια, κέντρα γλωσσών ή κατ’ οίκον, θεσπίζοντας απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος διδασκόντων με αναπηρία!

Η αντιπροσωπεία απαίτησε από τον υπουργό την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, την προσαρμογή της σε όσα το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας ορίζουν, την συμπερίληψη σε αυτήν της υποχρέωσης για διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία παντού!

Πράγματι ο κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα επανεξεταστεί η εγκύκλιος και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ για το θέμα. Επίσης ο υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΣΑμεΑ για τη συγκρότηση της Επιτροπής για τη φυσική και ηλεκτρονική προσβασιμότητα στην εκπαίδευση, όπως προβλέπεται στον ν. 3699/2008.

Τέλος, αναφορικά με τα σοβαρά ζητήματα της εκπαίδευσης ο υπουργός δήλωσε ότι ξεκινά η διαδικασία τοποθέτησης του ειδικού βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία. Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων επανέλαβε στην αντιπροσωπεία την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι «όταν τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, τότε πρόκειται για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος της χώρας και για αφαίρεση δικαιώματος. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα. Το αναπηρικό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα του να μην μένει κανένα παιδί σπίτι».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 101 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.