Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

«Κληρώνει» για τα δάνεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το κοινό μοντέλο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αλλά και για τα αποτελέσματα των stress tests. Το επόμενο 20ήμερο θα είναι «καυτό» καθώς:

Η BlackRock, στο τέλος Νοεμβρίου, θα καταθέσει στην Τράπεζα Ελλάδος την έκθεσή της για τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα, τα οποία παρουσιάζουν επιδείνωση σε όλες τις κατηγορίες -επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά-, με τον μέσο όρο των καθυστερήσεων συνολικά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να προσεγγίζει το 30%.

Λίγες μέρες αργότερα στις 10 Δεκεμβρίου η Blackrock θα υποβάλει και την έκθεσή της για τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Επίσης μέχρι το τέλος του μήνα οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank θα πρέπει να υποβάλουν στην ΤτΕ τις προτάσεις τους για τις αυτόνομες διευθύνσεις που θα δημιουργήσουν και τις οποίες θα στελεχώσουν με εξειδικευμένα στελέχη, προκειμένου να προχωρήσει το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα υπαχθούν στις νέες διευθύνσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.

Σημειώνουμε ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν δημιουργήσει αυτόνομα, αναβαθμισμένα τμήματα διαχείρισης των επισφαλών απαιτήσεων και να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προβληματικές χορηγήσεις με τέτοιους όρους ώστε να μην τις επιβαρύνουν περαιτέρω κεφαλαιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν μια πρώτη εικόνα για το τι κατέγραψε ο διαγνωστικός έλεγχος της BlackRock για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων χορηγήσεών τους και μάλιστα έχουν αναθέσει σε επενδυτικές εταιρείες να τους υποδείξουν τις ιδανικότερες λύσεις, από τις οποίες θα επιλέξουν ποιες θα εφαρμόσουν.

Μέχρι το τέλος του μήνα και η BlackRock θα παρουσιάσει στην ΤτΕ τη δική της εισήγηση με τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς (best practises) για τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση και των «προβληματικών» χορηγήσεων (Troubled Asset Review - TAR).

Βιώσιμες ρυθμίσεις
Η BlackRock στην έκθεσή της (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 750 σελίδες) θα παρουσιάζει τις «βιώσιμες ρυθμίσεις» που θα συντελέσουν όχι μόνο να βγουν τα καθυστερούμενα δάνεια από την «επικίνδυνη ζώνη», αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρώνονται.

Η Τράπεζα Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα επιλέξουν αυτές που ταιριάζουν στο εγχώριο σύστημα.

Και θα υιοθετήσουν ενιαίους κανόνες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των χορηγήσεων σε καθυστέρηση, και θα προσδιορίσουν επακριβώς πότε ένα δάνειο θα χαρακτηρίζεται «κόκκινο» και πώς θα ρυθμίζεται.

Πώληση των θυγατρικών

Μετά την ανακοίνωση των stress tests οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις για να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, όπως είναι η πώληση θυγατρικών τους. Ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 13 συνεταιριστικών τραπεζών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.