Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

«Κερδοσκοπία» καταγράφεται σε βασικά προϊόντα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 51 ετών ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο.

Ευεργετική για την Ελλάδα θα αποδειχθεί η απόφαση της ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ , καθώς η ελληνική οικονομία βυθίζεται διαρκώς στον αποπληθωρισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Οκτώβριο ο ελληνικός πληθωρισμός υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 51 ετών, καταγράφοντας μείωση 2% σε ετήσια βάση.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Οκτώβριο 2013, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2013, παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2012 - Οκτωβρίου 2013, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2011 - Οκτωβρίου 2012, παρουσίασε μείωση 0,4%, έναντι αύξησης 1,8%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Ο πληθωρισμός είχε μειωθεί κατά 1,1% το Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση και η περαιτέρω πτώση καταδεικνύει αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων που λόγω και της περιόδου των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, αναμένεται να συνεχισθεί και τον τρέχοντα μήνα.

Πάντως, «κερδοσκοπία» καταγράφεται σε βασικά προϊόντα καθώς σε ετήσια βάση σημειώθηκαν αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, ανατιμήθηκαν περαιτέρω οι τιμές στον ηλεκτρισμό (+18,7%), στα φάρμακα (+12,6%), στις νωπές πατάτες νωπές (+11,2%), στον καπνό (+4,7%), στα νωπά φρούτα (4,1%) και στα γαλακτοκομικά και αυγά (+1,7%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.