Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ανοιχτό θέμα οι πλειστηριασμοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προθεσμία έως το τέλος του έτους έχουν υπουργείο Ανάπτυξης και τρόικα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία και να συντάξουν νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, καθώς εκπνέει η ισχύς του νόμου Κάτσελη.

Η τρόικα εμφανίζεται να μην κάνει πίσω από την απαίτηση της να αρθεί πλήρως η προστασία των κατοικιών και να προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Αντίθετα το υπουργείο Ανάπτυξης προκρίνει τη λύση της μερικής απελευθέρωσης με στόχο να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, όπως έχει υποσχεθεί και ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι πλειστηριασμοί ήταν και το βασικό θέμα στο τραπέζι της χθεσινής συνάντησης της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Τελικά το «μπαλάκι» δόθηκε στα τεχνικά κλιμάκια, καθώς αποφασίστηκε να αναλάβουν να μελετήσουν το θέμα και να επιστρέψουν με πρόταση για μία νέα ρύθμιση.

Ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται καθησυχαστικό για την πρώτη κατοικία. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγε χθες μετά τη συνάντηση με την τρόικα ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι πραγματικά ανάγκη. «Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία, θα αποκαλυφθούν» είπε το ίδιο στέλεχος.

Το βασικό ερώτημα είναι σε ποια κριτήρια θα καταλήξουν η ελληνική πλευρά και η τρόικα για την υπαγωγή κάποιου δανειολήπτη στη ρύθμιση. Δεν αποκλείεται, μεταξύ άλλων, να χαμηλώσει το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που προστατεύεται από την νομοθεσία.

Στο μεταξύ, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει λάβει η τρόικα και το σχέδιο του υπουργείου για τους δανειολήπτες, μέσω του οποίου επιδιώκεται να μην υπάρξει ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Επιπλέον αναμένεται και η απάντηση της τρόικας για το «ιρλανδικό μοντέλο, δηλαδή ποιος θα είναι ο ορισμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη και τα «όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης», που θα κρίνουν και το ποιοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης.

«Αγκάθι» οι εμπορικές μισθώσεις

Για τις εμπορικές μισθώσεις αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρίαση των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η τρόικα δεν δέχεται κάτι λιγότερο από την πλήρη απελευθέρωση. Αντίθετα η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να ισχύσουν για τις νέες μισθώσεις και θα πρέπει να διατηρηθεί ο χρόνος μίσθωσης για τις παλιές συμβάσεις μέχρι την λήξη τους.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να κλείσει το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κάλεσε την κυβέρνηση να μην δεχτεί την θέση της τρόικας για πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων. «Το υπουργείο οφείλει να διαπραγματευτεί με την τρόικα, να αρνηθεί την καταστροφική επιλογή της πλήρους απελευθέρωσης και της κατάργησης και να υπερασπισθεί με σθένος τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για τις επαγγελματικές μισθώσεις σύμφωνα με τις προτάσεις μας» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.