Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Νέα εμπλοκή με τον φόρο ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέες ενστάσεις και απαιτήσεις προβάλλει η τρόικα, που ζήτησε την αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στην Βουλή. Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών με email ενημέρωσαν το οικονομικό επιτελείο για τις παρατηρήσεις τους και τις διαφωνίες τους για τον ενιαίο φόρο.

Έτσι η τελική συμφωνία θα γίνει με την έλευση της τρόικας την Τρίτη στις 2 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμφωνήσουν στο σχέδιο νόμου μαζί με το οικονομικό επιτελείο και εν συνεχεία να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να κατεβάζει εκ νέου τον πήχυ της εισπραξιμότητας και να μεγαλώνει το «κενό» που προκύπτει στα έσοδα. Ο στόχος δηλαδή είναι να εισπραχθούν από τον ενιαίο φόρο 2,9 δισ. ευρώ το χρόνο και η τρόικα φέρεται να μην πείθεται ότι εν τέλει θα επιτευχθεί.

Μέχρι στιγμής το νέο σύστημα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών συνδυάζει φόρο ανά τετραγωνικό ή ανά στρέμμα, ανάλογο δηλαδή του Έκτακτου Τέλους, με μια παραλλαγή του ΦΑΠ που θα κλιμακώνεται προοδευτικά και θα επιβάλλεται συμπληρωματικά σε όσους έχουν ακίνητη ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 300.000 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός φόρος, δηλαδή ο νέος ΦΑΠ, δεν επιβάλλεται στα αγροτεμάχια και προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής είναι 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής είναι 1% αντί 2% για περιουσίες πάνω από 800.000 ευρώ.

Παράλληλα δεν επιβάλλεται φόρος για τα αγροτικά κτίσματα, όπως αποθήκες, μαντριά κ.λπ. Επιπλέον, μειώνεται έως και 70% ο φόρος για τα χωράφια, βοσκότοπους, δασικές εκτάσεις και 83% για τα οικόπεδα. Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές παραμένει ο φόρος στα κτίσματα που θα είναι μειωμένος από 4,4% έως 21,6% σε σχέση με το φετινό χαράτσι.

Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ/στρέμμα, όντας μειωμένος κατά 83% μεσοσταθμικά από το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου. Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ/στρέμμα και 2 ευρώ/στρέμμα για τα όλα καλλιεργούμενα, ενώ διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ/στρέμμα για τα αρδευόμενα.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.