Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Παίρνουν ακόμα 15 μισθούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του Μνημονίου και μετά από αιματηρές περικοπές που υπέστησαν στις αποδοχές τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, συνεχίζουν να «μοιράζουν» λεφτά στους εργαζόμενους οι διοικήσεις συγκεκριμένων ΔΕΚΟ, όπως αποκαλύπτουν δύο πορίσματα-φωτιά των οικονομικών επιθεωρητών τα οποία φέρνει στο φως το «Έθνος της Κυριακής», στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αλλά και στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου.

Παίρνουν ακόμα και τώρα 15 μισθούς τον χρόνο

Παρά το γεγονός ότι από το 2010 έχουν ψηφιστεί τρεις νόμοι που επιβάλλουν την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου-Βαθμολογίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προβλέποντας μειώσεις που ξεπερνούν το 40% των αποδοχών στους υπαλλήλους, οι διοικήσεις των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ έκαναν «παιχνίδια» με το βαθμολόγιο, συνέχιζαν να αποδίδουν υψηλά επιδόματα στους εργαζόμενους, παρείχαν απλόχερα το δικαίωμα των υπερωριών και ανακάλυπταν νέα τμήματα και διευθύνσεις προκειμένου να τοποθετήσουν «ημετέρους» σε θέσεις προϊσταμένων για να καλύψουν τις απώλειες των εισοδημάτων με το επίδομα θέσης ευθύνης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι διοικήσεις πιέζουν με την αξιοποίηση των παραδοσιακών «πολιτικών» μέσων προκειμένου να εξαιρεθούν οι οργανισμοί από τη μείωση του μισθολογικού κόστους που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο με την αιτιολογία ότι δεν ανήκουν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι αποφάσεις που έχουν λάβει για τη διατήρηση των μισθολογικών προνομίων στους εργαζόμενους των οργανισμών στηρίζονται σε γνωμοδοτήσεις γνωστών νομικών που επιβεβαιώνουν πως δεν ανήκουν στην κατηγορία των φορέων που πρέπει να επιβληθεί το Ενιαίο Μισθολόγιο.

ΟΒΙ: Yπέρβαση στο μισθολόγιο έως 3.245 ευρώ

Οι μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα δεν φαίνεται να επηρέασαν καθόλου τη μισθολογική εξέλιξη των 90 εργαζομένων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αφού όπως αποκαλύπτει η έκθεση των Οικονομικών Επιθεωρητών από το 2009 μέχρι το 2012 οι μισθοί και τα επιδόματα που παρέχει η εταιρεία αυξήθηκαν κατά 4,49% (4,7 εκ. ευρώ το 2009 τα οποία έφτασαν τα 4,9 εκ. ευρώ το 2012). Ο ΟΒΙ εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και ασχολείται με τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, την καταχώριση συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας, την παρακολούθηση, καταγραφή και ταξινόμηση ευρεσιτεχνιών.

Την ίδια στιγμή που στον στενό δημόσιο τομέα έχουν καταργηθεί ακόμα και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, στη μισθοδοσία του ΟΒΙ προβλέπονται: Οικογενειακό επίδομα σε ποσοστό 10% επί του βασικού μισθού, δώρα εορτών και αδείας, αλλά και επίδομα διαχειριστικών λαθών για τους εργαζόμενους των οικονομικών υπηρεσιών αλλά και... πρόσθετη αμοιβή αποτελεσματικότητας που ισοδυναμεί με έναν ακόμα μισθό δηλαδή συνολικά οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 15 μισθούς!

Μεταλλουργική Ηπείρου: Σε μια νύχτα έκαναν τους μισούς διευθυντές

Στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ιωαννίνων, θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ανακαλύφθηκε ένα ακόμα «κόλπο» για να μην επιβληθούν δραματικές μειώσεις στους εργαζόμενους.

Η Διοίκηση αρχικά εφάρμοσε τις μειώσεις των αποδοχών έτσι όπως προβλέπονται από το νόμο για την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου. Όπως διαπίστωσαν οι οικονομικοί επιθεωρητές μετά από διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στην επιχείρηση, 29 από τους 67 εργαζόμενους δηλαδή σχεδόν οι μισοί, κατέλαβαν θέσεις ευθύνης εκ των οποίων οι 11 μέσα σε μία ημέρα μετά από εισήγηση επιτροπής που συστήθηκε για αυτόν τον λόγο.

Στόχος ήταν η απολαβή των υψηλών επιδομάτων ευθύνης (400 ευρώ για διευθυντή και βοηθό διευθυντή ενώ 900 για γενικό διευθυντή), αλλά εργαζόμενοι της εταιρείας με καταγγελία που απέστειλαν στις αρχές του χρόνου στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή αναφέρουν ότι προήχθησαν σε θέσεις προϊσταμένων υπάλληλοι που δεν κατείχαν ούτε απολυτήριο λυκείου.

Οι επιθεωρητές που πραγματοποίησαν τον έλεγχο μετά από παρέμβαση του Λ. Ρακιντζή σημειώνουν ότι πρέπει να μειωθούν οι θέσεις ευθύνης και ουσιαστικά να «καθαιρεθούν» αρχικά οι 11 προϊστάμενοι που ορίστηκαν εν μια νυκτί τροποποιώντας το οργανόγραμμα της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου.

Eφαρμογή

Η πλήρης προσαρμογή των ΔΕΚΟ στο βαθμολόγιο και το Μισθολόγιο του Δημοσίου περιγράφεται στον νόμο 4093 του 2012 όπου στις υποχρεώσεις των διοικήσεων των ΔΕΚΟ περιγραφόταν η περικοπή του 33% της υπερβάλλουσας αμοιβής που καταβαλλόταν από την 1η Νοεμβρίου του 2012 και το υπόλοιπο ποσό να περικοπεί σε δύο δόσεις το 2013 και το 2014.

Η πλήρης εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στα ΝΠΙΔ ξεκινά από την 1-1-2013, με αποτέλεσμα να καταργούνται όλα τα επιδόματα και να διατηρούνται μόνο τέσσερα (τέκνων, θέσης ευθύνης, παραμεθορίου και ανθυγιεινής εργασίας), ενώ οι υπάλληλοι θα έπρεπε να καταταχθούν στα βαθμολογικά κλιμάκια του Μισθολογίου. Συγκεκριμένα, ένας υπάλληλος του ΟΒΙ, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, άγαμος, που έχει 26 χρόνια προϋπηρεσία, λαμβάνει 2.006,33 ευρώ.

Με την εφαρμογή του Μισθολογίου θα υποστεί μείωση 707 ευρώ καθώς ο νέος μεικτός μισθός θα αγγίζει τα 1.300 ευρώ. Η μείωση αγγίζει το 35% (χωρίς να υπολογιστεί η σημαντική περικοπή των αποδοχών από τα επιδόματα), οπότε αναμένεται να υποστεί αρχική μείωση 25% (περικοπή 500 ευρώ) και το 2014 να προσαρμοστεί στα δεδομένα του Μισθολογίου (περικοπή 200 ευρώ).Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.