Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Αυτοί θα πληρώσουν το κενό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη μία μέρα, κυβερνητικό στέλεχος ερμηνεύοντας τη βόμβα Στουρνάρα περί «κοστοβόρων εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό», κατονόμαζε ως θύματα τους ασφαλισμένους σε ευγενή ταμεία υπό τη σκέπη του ΙΚΑ αναφέροντας την υποχρέωση που απορρέει από τον νόμο Πετραλιά για μείωση των εισφορών έως το τέλος του έτους.

Από κοντά έμπαιναν και οι δικαιούχοι συντάξεων από το πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι λόγω υψηλότερων εισφορών που έχουν πληρώσει παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις από τον ΟΑΕΕ σε σχέση με τους επίσης ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, αλλά προερχόμενους από το ταμείο εμπόρων και το ταμείο των αυτοκινητιστών.

Την επομένη, έτερο κυβερνητικό στέλεχος, επίσης ερμηνεύοντας τη βόμβα Στουρνάρα περί «κοστοβόρων εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό», αναδείκνυε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, βάζοντας αυτές στο κάδρο των περικοπών.

Συμπληρώνουν πως οι παρεμβάσεις αυτού του τύπου -που περιγράψαμε παραπάνω- δεν θα γίνουν «τώρα». Ιδίως αυτές που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δεδομένου ότι μπορεί να προκληθεί νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων ικανό να τινάξει τα... πέταλα των ήδη ρημαγμένων ασφαλιστικών ταμείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, οπότε φούντωσαν τα σενάρια για τις πρόωρες συντάξεις, 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης για να σώσουν ό,τι προλάβουν.

Μ' αυτά και μ' αυτά, πάντως, έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως ένα νέο μίνι ασφαλιστικό είναι προ των πυλών, εκτός κι αν η τρόικα έχει αποφασίσει να χαριστεί στην κυβέρνηση και να δεχθεί πως θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό με παρεμβάσεις στο μέτωπο της πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της απόδοσης των ελεγκτικών φορολογικών μηχανισμών.

Η εμπειρία μέχρι τώρα δείχνει ότι τέτοιου τύπου μέτρα απορρίπτονται με το... καλημέρα της έλευσης της τρόικας και στη συνέχεια αρχίζει η τρεχάλα για μέτρα που θα βουλώσουν το κενό. Στο παρελθόν δε η τρεχάλα της τελευταίας στιγμής δεν βγήκε ποτέ σε καλό…

Το σχέδιο

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το οποίο ξεκινά από την παραδοχή ότι αναζητούνται επιπλέον 500-600 εκατ. ευρώ -άντε 800 εκατ. λένε ορισμένοι για χάρη της διαπραγμάτευσης- για το 2014, έναντι 2 και πλέον δισ. που προβάλλουν ως αξιώσεις των δανειστών.

Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όπως μετράται από την ελληνική πλευρά, οι παρεμβάσεις εκτείνονται σε τρία μέτωπα, χωρίς να περιλαμβάνονται μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αυτές αφορούν τα εξής:

Το ασφαλιστικό: Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μέσω του οποίου εκτιμάται ότι μπορούν να αντληθούν 500 εκατ. ευρώ . Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, 100 εκατομμύρια θα βρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, 80 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής,150 εκατ. από τη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Εισπράξεων Ασφαλιστικών Εισφορών και επιπλέον 150 εκατ. από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Το ενιαίο μισθολόγιο: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπίστωσε ότι το ενιαίο μισθολόγιο όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά υπάρχουν και φορείς οι οποίοι όχι απλώς δεν έκοψαν μισθούς, αλλά έκαναν και αυξήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε απειλητική επιστολή σε φορείς και υπουργούς, την οποία αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», και εκτιμάται ότι αν καταφέρει να βάλει τα δύο πόδια σε ένα στενό παπούτσι του ενιαίου μισθολογίου σε συναδέλφους του υπουργούς αλλά και σε πληθώρα φορέων, θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Οι ΔΕΚΟ: Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρηθεί και στις ΔΕΚΟ, όπου επίσης το ενιαίο μισθολόγιο έχει μείνει στα χαρτιά και τα «ρετιρέ» εξακολουθούν να βασιλεύουν. Ψαλίδι 10%-20% στους υψηλότερα αμειβόμενους, κατά παρέκκλιση των γενικών κανόνων, δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.