Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στα γραφεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους βρίσκεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, είχε ανακοινώσει ότι θα έχει κατατεθεί χθες βράδυ στη Βουλή. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, σήμερα θα μπουν και οι τελευταίες «πινελιές» ώστε να καταγραφούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ποσά που θα εξοικονομηθούν, ενώ χθες κυκλοφόρησαν και πληροφορίες που απέδιδαν την καθυστέρηση σε αντιρρήσεις της τρόικας για το εάν και πόσο τα μέτρα που περιλαμβάνονται ήδη στο νομοσχέδιο επαρκούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα το σχέδιο νόμου προβλέπει την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ για το 2014 μέσω της ενεργοποίησης ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, ώστε να μην απαιτηθούν περικοπές συντάξεων και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη στιγμή που η τρόικα απαιτεί μέτρα άμεσης απόδοσης που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της υπό προώθηση νομοθετικής ρύθμισης των 17 άρθρων -σύμφωνα με το προσχέδιο- είναι οι επαναλαμβανόμενες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σχετικά με τις εισφορές όχι μόνο για κύρια σύνταξη, αλλά για επικουρική, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα, ενώ στους ασφαλισμένους θα αποδίδεται ΑΜΚΑ κυριολεκτικά από... κούνια.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά την διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που είχε χθες με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων εμφάνισε την τήρηση της νομιμότητας ως την μοναδική επιλογή προκειμένου να αποφευχθούν νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις.

Επίσης, ζήτησε από τους διοικητές των ταμείων εντατικοποίηση των προσπαθειών λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι εργοδότες επικαλούμενοι την οικονομική κρίση να μην καταβάλλουν εισφορές ούτε τα ταμεία να χορηγούν συντάξεις “με το μάτι και το ζύγι” χωρίς να υπολογίζουν τις καταβληθείσες εισφορές.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία που έχει τεθεί σε εφαρμογή δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με συνέπεια ο Γιάννης Βρούτσης με απόφασή του να ζητήσει την έναρξη της διαδικασίας κατασχέσεων μέσω του νεοσύστατου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Όπως εκτιμάται, στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει αρχικά το εναλλακτικό, αισιόδοξο σενάριο, το οποίο προβλέπει την μελέτη των μέτρων αύξησης της εισπραξιμότητας του ασφαλιστικού από τους δανειστές μας, με προοπτική μια μικρή πίστωση χρόνου έως το Πάσχα.

Εν τω μεταξύ, αποτελεί ειλημμένη απόφαση η παρέμβαση στο εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις που θα οδηγήσει σε μειώσεις. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να προσανατολίζονται στην ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια, ώστε να προκύπτει μια δημόσια σύνταξη και στην σταδιακή κατάργηση του εφάπαξ....

Αναλυτικότερα, το σχέδιο νόμου που βρίσκεται έως τώρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει ότι:

-Εντάσσονται από την 1η Δεκεμβρίου στην υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ οι 12 τομείς του ΤΑΠΙΤ (Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (Προσωπικού Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), ώστε να δηλώνονται πλέον και οι καταβαλλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη.

-Επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ στους εργοδότες που έχουν δηλώσει εργαζόμενους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όχι όμως και στην ΑΠΔ που υποβάλλουν.

-Ξεκινάει ο έλεγχος δηλωθεισών και καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΑΠΔ.

-Ηλεκτρονική διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων που θα καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα ΗΛΙΟΣ.

-Απόδοση ΑΜΚΑ ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης για την χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης του νεογέννητου.

-Ενοποιούνται τα ποσοστά εισφοράς και οι ασφαλιστέες αποδοχές στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

-Επεκτείνεται το “εργόσημο” και στους απασχολούμενους αποκλειστικά κατά την διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.

-Αυξάνεται στο 95% από 80% η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγούν τα ταμεία.

-Συνταξιοδότηση στο 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης για τους αγρότες.

-Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ. Επιμήκυνση έως 10 έτη για αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες χωρίς απώλεια της επιδότησης επιτοκίου από το Δημόσιο.

-Καθιερώνεται ακατάσχετο στα εκπαιδευτικά επιδόματα για ανέργους, και ωφελούμενους δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

-Ο χρόνος που έχει διανυθεί από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους μεταξύ φορέων επικουρικής ασφάλισης του Δημοσίου και ταμείων επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης συνυπολογίζεται για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης. Για παλαιότερες αιτήσεις η σύνταξη υπολογίζεται με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης και κάθε φορέας απονέμει στον δικαιούχο το ποσό που αναλογεί, χωρίς να τηρούνται αλληλόχρεοι λογαριασμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.