Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Χαράτσι από το πρώτο ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χωρίς αφορολόγητο όριο για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ή αγροτεμαχίων, αλλά και με τη φορολόγηση ακόμη και των κατ’ επάγγελμα αγροτών, προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014 και θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ή στρέμμα.

Το σχέδιο έχει ήδη «κλειδώσει», καθώς θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας στα μεσαία στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, που καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα, ούτως ώστε το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα, αγροτεμάχια και οικόπεδα από το 2014 να δοθεί προς έγκριση στους επικεφαλής της τρόικας που πιάνουν και πάλι δουλειά στις 23 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών.

«Κεραμίδα» θα πέσει στα κεφάλια των ιδιοκτητών που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ εξοντωτικός θα είναι ο νέος φόρος για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές που η τιμή ζώνης ξεπερνά τα 8.500 ευρώ, αφού αντικειμενικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πείσει τους δανειστές ότι το επόμενο έτος θα καταστεί δυνατή η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί θα αναγράφεται ότι, με βάση τους νέους συντελεστές, θα βεβαιωθούν φόροι ύψους 4,1 δισ. ευρώ, όμως λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της «καταιγίδας» φόρων που έχει πλήξει τα νοικοκυριά τίθενται ως βάση είσπραξης τα 2,9 δισ. ευρώ. Ποσό που θα κληθεί φυσικά να εισπράξει το νέο ειδικό τμήμα είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων, το οποίο πρόκειται να συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, παρά την αντίθεση της τρόικας, η οποία εμμένει ακόμη και σήμερα ο νέος φόρος να εξακολουθήσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αφού δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους.

Το νέο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

* Αστικά ακίνητα: Η νέα εξίσωση για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα προβλέπει την επιβολή φόρου 2 ευρώ/τ.μ., ο οποίος όμως θα αυξάνεται κατά ένα, δύο ή τρία ευρώ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως παλαιότητα, όροφος, τιμή ζώνης, εμπορική αξία, οδός και οικοδομικό τετράγωνο.

Οσον αφορά τα οικόπεδα, η φορολόγησή τους θα είναι ακόμη υψηλότερη, αφού ιδιαίτερη σημασία θα έχει εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε νησιωτική ή γενικότερα τουριστική περιοχή, είναι παραθαλάσσιο, συνορεύει με εθνικές οδούς κ.λπ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εάν ο τελικός λογαριασμός δεν βγει, τότε για τα εν λόγω οικόπεδα ο φόρος να ξεκινά από τα 20 ευρώ, φθάνοντας σε εξαιρετικές περιπτώσεως τα 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα, όπως άλλωστε και να είναι υψηλότερος για τα ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

* Αγροτεμάχια: Ευρώ ανά στρέμμα προβλέπει ο μαθηματικός τύπος, χωρίς αφορολόγητο όριο και χωρίς την εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, αφού αναμένεται να λαμβάνονται υπόψη περίπου 33 κριτήρια-συντελεστές για τον υπολογισμό του νέου φόρου, όπως εάν οι εκτάσεις είναι καλλιεργήσιμες ή μη, αρδευόμενες ή μη, παραθαλάσσιες ή μη, κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό, μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας ή βρίσκονται σε πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη.

Η μη θέσπιση πάντως αφορολόγητου ορίου αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, γιατί πιστοποιεί για ακόμη μία φορά τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ανικανότητα του υπουργείου να διευρύνει με δίκαιο τρόπο τη φορολογική βάση, αφού και πάλι θα «την πληρώσουν» οι ιδιοκτήτες ενός μικρού ακινήτου που βρίσκεται στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές, δεδομένου ότι ο νέος φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

Πάντως, από μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

** Το 74% των ιδιοκτητών - φορολογουμένων έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

** Το 16% των ιδιοκτητών έχει ακίνητα από 100.000 έως 200.000 ευρώ.

** Το 10% των ιδιοκτητών έχει ακίνητα πάνω άνω των 200.000 ευρώ.

** Ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων ανέρχεται σε 5.569.336.

** 1.356.081 φορολογούμενοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 έως και 100.000 ευρώ.

** 27.198 φορολογούμενοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Οι μόνες εξαιρέσεις από τον νέο φόρο θα αφορούν αποκλειστικά όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και τους μακροχρόνια ανέργους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.