Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Mειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε εφαρμογή μπαίνει από τον επόμενο χρόνο η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στα ασφαλιστικά ταμεία. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται «μαύρη τρύπα» στους προϋπολογισμούς τους θα περικόπτονται αυτομάτως οι παροχές. Εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα κυμανθούν γύρω στο 20%.

Αυτόματες θα είναι οι μειώσεις από το 2014 σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», με αποτέλεσμα όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα» να μπαίνει αυτομάτως μαχαίρι στις παροχές.

Στο «στόχαστρο» σε πρώτη φάση θα βρεθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου θα υπάρξουν και νέες περικοπές στο καταβαλλόμενο βοήθημα. Από κόσκινο θα περνάνε και τα επικουρικά ταμεία, όπου θα γίνεται κάθε τρίμηνο αξιολόγηση και θα... αναπροσαρμόζονται οι παροχές.

Ουσιαστικά σε όσα Ταμεία –επικουρικής ασφάλισης ή πρόνοιας- καταγράφονται ελλείμματα θα γίνονται αμέσως νέες περικοπές. Με βάσης τις εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση οι μειώσεις στις παροχές θα είναι κατά μέσον όρο 20% και σωρευτικά μπορεί να φτάνουν ακόμα και το 40% με 50% (π.χ. αν ληφθούν υπόψη οι περικοπές που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια).

Την ίδια στιγμή δρομολογούνται δύο ακόμα παρεμβάσεις στα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:

- Δημιουργία «ατομικών λογαριασμών» για κάθε ασφαλισμένο, όπου θα καταγράφεται αναλυτικά η «ιστορία» του. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται σε νόμο και θα τεθεί σε ισχύ το 2014.

- Καθιέρωση ενιαίου συστήματος είσπραξης εισφορών για να μπει τέλος στη μείωση των εσόδων. Το μέτρο ξεκινά της 1η Δεκεμβρίου και έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τη μαύρη εργασία, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.