Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Βλαστοκύτταρα δημιουργούνται σε ζωντανό οργανισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστημονικό επίτευγμα από ισπανούς ερευνητές.

Ερευνητές κατάφεραν να επαναπρογραμματίσουν τα κύτταρα ενήλικων ποντικιών ώστε να συμπεριφέρονται σαν εμβρυικά βλαστοκύτταρα. Με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά δημιουργούνται νέα βλαστικά κύτταρα μέσα στο σώμα ενός ζωντανού οργανισμού.

Την τεχνική παρουσίασαν ισπανοί ερευνητές στο περιοδικό Nature, κάνοντας το πρώτο βήμα στην επιτόπια αναπαραγωγή ανθρωπίνων κυττάρων που θα μπορούσαν να επιδιορθώνουν βλάβες του οργανισμού, χωρίς να απαιτείται η μεταμόσχευση εξωτερικών οργάνων.

Μέχρι σήμερα τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από έμβρυα ή δημιουργούνται με διάφορες τεχνικές γενετικού αναπρογραμματισμού στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στο σώμα, αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχαν δημιουργηθεί απευθείας μέσα στον ίδιο τον ζωντανό οργανισμό.

Αν αυτό που έγινε σε ποντίκια, είναι δυνατό να επαναληφθεί σε ανθρώπους με ασφάλεια, τότε ανοίγει η προοπτική της επιτόπιας δημιουργίας αναγεννητικών βλαστοκυττάρων σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει πρόβλημα, έτσι ώστε ο ασθενής να θεραπεύεται με δικούς τους ιστούς και όχι με ξένα μοσχεύματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μανουέλ Σεράνο του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών Καρκίνου της Μαδρίτης, επεσήμαναν πάντως πως η τεχνική τους προκάλεσε την ανάπτυξη όγκων καρκινικού τύπου (τερατωμάτων) σε μερικά ποντίκια. Όπως είπαν, αυτός ο κίνδυνος πρέπει να εξαλειφθεί πριν αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Πάντως ο Μανουέλ Σεράνο εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι «ανοίγουν νέες δυνατότητες στην αναγεννητική ιατρική».

Οι ισπανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, έτσι ώστε να παράγουν μόνα τους τις χημικές εκείνες ουσίες, που αναπρογραμματίζουν γενετικά ένα ιστό. Κύτταρα σε διάφορους εσωτερικούς ιστούς των ζώων όντως επανήλθαν στην κατάσταση του εμβρύου όπου τα κύτταρα είναι πολυδύναμα. Όμως στη συνέχεια υπήρξε γρήγορη ανάπτυξη όγκων, καθώς η διαδικασία κυτταρικού αναπρογραμματισμού από ένα σημείο και μετά έγινε με ανεξέλεγκτο τρόπο.

«Θέλουμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι με ελεγχόμενο τρόπο και πάνω σε αυτό πρέπει να εργαστούμε στο μέλλον», δήλωσε ο ισπανός ερευνητής.

Οι ισπανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα κύτταρα που μετέτρεψαν σε βλαστικά μέσα στον ίδιο τον ζωντανό οργανισμό, μοιάζουν περισσότερο με τα αυθεντικά εμβρυικά βλαστοκύτταρα από οποιοδήποτε άλλο αναπρογραμματισμένο πολυδύναμο κύτταρο έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα στο εργαστήριο, καθώς έχουν μεγαλύτερη πλαστικότητα και ικανότητα εξειδίκευσης σε επιμέρους κύτταρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.