Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Αριστείο κοινωνικής ευθύνης στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια τη δράση του στη δωρεάν εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα όρασης.

Μία ακόμη διεθνή αναγνώριση αυτή τη φορά, για την προσφορά του στα άτομα με αναπηρίες και ειδικότερα στα άτομα με προβλήματα όρασης, απέσπασε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε από το ICEVI, το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης (τυφλοί, μερικώς βλέποντες, τυφλο-κωφοί, και τυφλοί με πρόσθετες αναπηρίες) σε ειδική τελετή με αφορμή την ανακοίνωση του νέου προγράμματος εκπαίδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης στην ειδικότητα της Δημοσιογραφίας, παρουσία εκπροσώπων των συλλογικών φορέων του κλάδου.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Διεθνούς φορέα (ICEVI International), επί σειρά ετών Πρόεδρος του RNIB (Royal National Institute for the Blind), του Βασιλικού Ινστιτούτου για την Τύφλωση, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών και Πρόεδρος του National Federation of the Blind στην Αγγλία, μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου Λόρδος Colin Low, και η Πρόεδρος του ICEVI Europe και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών κα Μπέττυ Λεωτσάκου.

Το πρόγραμμα της Δημοσιογραφίας με εξειδίκευση στην Παραγωγή Ραδιοφώνου, θα λειτουργήσει με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 μαζί με το νέο πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας και θα προσφέρονται ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ. Συνολικά τα δύο προγράμματα θα φιλοξενήσουν όσους νέους και νέες με προβλήματα όρασης επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στους νευραλγικούς χώρους των media και της φυσικοθεραπείας. Ήδη, από το 2005 που το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει εγκαινιάσει τη δράση με τη συνεργασία της γαλλικής κρατικής σχολής τυφλών VALENTIN HAUI, με 100 χρόνια ιστορίας στην εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα όρασης, έχουν αποφοιτήσει δεκάδες νέοι τυφλοί ή μερικώς βλέποντες με δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο της φυσικοθεραπείας, αποκτώντας ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του φιλόπνοου εγχειρήματος το 2005, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είχε προχωρήσει σε μία μεγάλη επένδυση για επεμβάσεις στην υλικοτεχνική υποδομή των κτιρίων, οπτικοακουστικό εξοπλισμό και προσαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού στο σύστημα Braille.

Ο Πρόεδρος του ICEVI International Λόρδος Colin Low, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα «Eκπαίδευση για όλους» του οποίου ηγείται, με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τυφλών (World Blind Union) με διεθνή δράση για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και εργασία ατόμων με προβλήματα όρασης. Συγχαίροντας το ΙΕΚ ΑΚΜΗ για την εξαίρετη πορεία του όλα αυτά τα χρόνια σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, ο Λόρδος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Όταν 6.000.000 παιδιά ηλικίας 0-15 με προβλήματα όρασης έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο και από αυτά το 80% που βρίσκεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν λαμβάνει ούτε καν τη βασική εκπαίδευση, στην Ελλάδα έχετε δημιουργήσει τη μέγιστη καινοτομία. Η πρωτοβουλία αυτή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, προσφέρει ανάσα ζωής και διέξοδο σε παιδιά με προβλήματα όρασης για την επαγγελματική τους εξασφάλιση».

Ο Λόρδος Colin Low, ολικά τυφλός από την ηλικία των 3 ετών, έχει σπουδάσει νομικά και εγκληματολογία στα Πανεπιστήμια Cambridge και Οξφόρδης της Αγγλίας. Δίδαξε νομική και εγκληματολογία για 16 χρόνια στο LEED University, ενώ από το 2006 αποτελεί μέλος της Βουλής των Λόρδων για το μακροχρόνιο διακεκριμένο έργο του στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και ειδικότερα των τυφλών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Πρόεδρος του ICEVI Europe κα Μπέττυ Λεωτσάκου στη σύντομη ομιλία της ανακοίνωσε την ένταξη του ΙΕΚ ΑΚΜΗ ως μέλους του ICEVI Europe που μέλη του αποτελούν επιστήμονες, σχολές και Πανεπιστήμια της Ευρώπης καθώς και επαγγελματίες που εξειδικεύονται στην εκπαίδευση ατόμων με οπτική αναπηρία ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως αναμένει την είσοδο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και σε άλλες ειδικότητες που μπορεί να είναι προσβάσιμες στα άτομα αυτά.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον κο Στρατή Χατζηχαραλάμπους- Κοινωνιολόγο- Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, την ταμία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και απόφοιτο του Προγράμματος Φυσικοθεραπείας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κα Δώρα Φαρδέλα καθώς και τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Αντιπρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κο Ηλία Mαργιόλα ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: "όταν το 2005 ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εντάξει στα προγράμματα σπουδών του, πρόγραμμα εκπαίδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης, το κρίναμε όλοι ως πολύ τολμηρό εγχείρημα, ελπίζαμε όμως ενδόμυχα ότι θα ήταν το εφαλτήριο και το κίνητρο και γι'άλλους. Σήμερα, 8 χρόνια μετά, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ παραμένει στην Ελλάδα το μόνο Ελληνικό Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα όρασης»

Ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος κλείνοντας την εκδήλωση, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι. Θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε παρόμοιων πρωτοβουλιών γιατί αποτελεί χρέος σε εμάς που ασχολούμαστε με την εκπαίδευση, να προσφέρουμε ίδιες ευκαιρίες μάθησης και κυρίως επαγγελματικής εκπαίδευσης ισότιμα σε όλους, ανεξάρτητα και χωρίς διακρίσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.