Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Έτοιμος για το κλείσιμο ο θάλαμος 14

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ενώ υπάρχει παράταση στο χρονοδιάγραμμα.

Αποϊδρυματοποίηση για οκτώ ασθενείς του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αθαλάσσας, που θα μεταφερθούν σε δύο προστατευμένες στέγες κοντά στην κοινότητα

Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία για οριστικό κλείσιμο του θαλάμου 14 του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αθαλάσσας, που φιλοξενεί σήμερα 13 ασθενείς με βαριά νοητική υστέρηση (οκτώ άντρες και πέντε γυναίκες), με τη μεταφορά των 8 από αυτούς, σε δύο προστατευμένες στέγες κοντά στην κοινότητα. Οι υπόλοιποι πέντε ασθενείς θα φιλοξενηθούν σε άλλους θαλάμους του νοσοκομείου, αφού η σοβαρή διαταραχή συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν, δεν συνάδει σε έναν χώρο αποκατάστασης.

Ο θάλαμος 14 λειτουργεί ως μεικτός θάλαμος ασθενών με βαριά νοητική υστέρηση, υπό καθεστώς υποχρεωτικής νοσηλείας. Πρόκειται για ασθενείς με βαριά νοητική υστέρηση και σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς, όπως αυτοκαταστροφική και ετεροκαταστροφική συμπεριφορά ή ακόμη και παλίνδρομη συμπεριφορά.

Περιμένοντας τον ανάδοχο του έργου
Ήδη το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, που ανέλαβε να συντονίσει την αποϊδρυματοποίηση των οκτώ ασθενών, ανακοίνωσε μια προσφορά για το έργο και περιμένει ανάδοχο να το αναλάβει. Το έργο καθυστέρησε και το χρονοδιάγραμμα παρατάθηκε μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά, όπως πληροφορούμαστε, θα πάρει μπρος εντός των ημερών.

Την απόφαση για κλείσιμο του θαλάμου 14 πήραν τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης Χριστόφια και περιλαμβάνει διαδικασία δημόσιας προσφοράς για να ανατεθεί σε μη κυβερνητικό φορέα η λειτουργία των δύο προστατευμένων στεγών κοντά στην κοινότητα, που θα παρέχουν υπηρεσίες υψηλής φροντίδας σε 24ωρη βάση. Οι οκτώ ασθενείς, αφού προετοιμαστούν κατάλληλα, θα μετακινηθούν στα σπίτια αυτά σε δύο ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο 2013 από τους τότε Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Ανδρούλα Αγρότου και Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που είπαν ότι το έργο θα διαρκέσει συνολικά δύο χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 550 χιλ. ευρώ, ενώ μετά το τέλος της διετίας, στόχος είναι τα άτομα να φύγουν από τις δομές αυτές και να μετακινηθούν σε άλλες δομές, που λειτουργούν είτε από εθελοντικούς οργανισμούς είτε από το κράτος.

Τόνισαν ότι το πρόγραμμα μετακίνησης των «οκτώ» από το νοσοκομείο Αθαλάσσας δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η λειτουργία του θαλάμου 14 είχε προκαλέσει πολλές φορές στο παρελθόν τα επικριτικά σχόλια της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης, καθώς και παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ήταν αναγκαστική η εισαγωγή τους…
ΟΠΩΣ αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τον περασμένο Ιανουάριο, οι ασθενείς του θαλάμου δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να διαβιούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέσα σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο και ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί την άμεση αποϊδρυματοποίησή τους και την επανένταξή τους μέσα στην κοινωνία, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους. Διευκρινίστηκε ότι, μετά τη μεταφορά των ασθενών, αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί εξατομικευμένο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ στα δύο σπίτια θα τοποθετηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και θα παρέχονται υπηρεσίες παρακολούθησης από ψυχίατρο και ψυχολόγο.

Στόχος είναι η διαβίωση των ασθενών σε προστατευμένες δομές, κοντά στην κοινότητα σε πρώτη φάση και μέσα στην κοινότητα σε δεύτερη φάση, καθώς και η εκπαίδευση και βελτίωση των δεξιοτήτων τους για αυτοσυντήρηση, δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση.

Παρόντες σ' εκείνη τη δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν επίσης ο Διευθυντής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Γιάννης Καλακούτας και η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία Χριστίνα Φλουρέντζου.

Ο κ. Καλακούτας ανέφερε ότι οι ασθενείς του θαλάμου 14 είχαν μεταφερθεί εκεί, ελλείψει καταλληλότερων δομών τον καιρό που πάρθηκε η απόφαση για την αναγκαστική εισαγωγή τους και λόγω του ότι δεν αναλάμβαναν οι οικογένειες την φροντίδα τους. Πρόσθεσε ότι η πρακτική αυτή ήταν πανευρωπαϊκή και παγκόσμια και ότι σύμφωνα με την σύγχρονη πρακτική, οι ασθενείς υποβάλλονται πλέον σε σύντομη θεραπεία στο νοσοκομείο και ακολούθως γίνεται η αποκατάστασή τους μέσα στην κοινότητα, αποφεύγοντας έτσι την ιδρυματοποίησή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.