Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Μύθοι και αλήθειες για τα δημητριακά ολικής άλεσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απαραίτητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής. Με άλλα λόγια, ανήκουν στα τρόφιμα που πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή μας.

Συστήνεται, μάλιστα, τουλάχιστον οι μισές από τις μερίδες δημητριακών και αμυλούχων που καταναλώνουμε καθημερινά να είναι ολικής άλεσης, καθώς μας εφοδιάζουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και «κρύβουν» πολλά οφέλη για την υγεία μας! Εσείς πόσο καλά γνωρίζετε τα δημητριακά ολικής άλεσης;

Διαβάστε παρακάτω μύθους και αλήθειες για τα δημητριακά ολικής άλεσης...

Τα δημητριακά ολικής άλεσης που κυκλοφορούν με τη μορφή νιφάδων ταιριάζουν μόνο με γάλα

Μύθος: Είναι αλήθεια ότι ο πιο διαδεδομένος τρόπος κατανάλωσης των δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης είναι με γάλα. Ωστόσο, μπορούν να καταναλωθούν και με άλλους τρόπους, δίνοντας διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.

Δοκιμάστε δημητριακά ολικής άλεσης με χυμό φρούτων ή προσθέστε τα σε διάφορες συνταγές όπως στο κέικ ή ως βάση σε μία τάρτα φρούτων. Ακόμα μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα ως σνακ με αποξηραμένα φρούτα ή/και ξηρούς καρπούς ή με τη μορφή μπάρας δημητριακών.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι ένας διατροφικός σύμμαχος για τη δυσκοιλιότητα

Αλήθεια: Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, ένα μπολ δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα και αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να αποτελέσει μία καλή επιλογή πρωινού ή ενδιάμεσου γεύματος.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης δεν μπορούν να αποτελούν επιλογή ενός ατόμου που θέλει να ελέγξει το σάκχαρό του

Μύθος: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αρκετών επιστημονικών μελετών, η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης έχει σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης συχνά είναι χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη, σε σχέση με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα, με αποτέλεσμα να σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Ένα μπολ με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό και ελαφρύ βραδινό ή πρωινό γεύμα αρκεί η ποσότητα των υδατανθράκων του γεύματος να συνυπολογίζεται στη συνολική ημερήσια κατανάλωση υδατανθράκων και να καταμερίζονται σωστά στο διατροφικό πρόγραμμα ενός ατόμου με διαβήτη.

Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους

Αλήθεια: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης ως μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Αυτό, κυρίως, οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως οι φυτικές ίνες οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ενσωμάτωση προϊόντων ολικής άλεσης στην καθημερινή μας διατροφή είναι μία από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να καταναλωθούν από όλη την οικογένεια

Αλήθεια: Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή πρωινού και ενδιάμεσου γεύματος τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς μας φίλους. Μάλιστα, στην αγορά κυκλοφορούν εμπλουτισμένα δημητριακά με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D και ο σίδηρος, για να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Προτιμήστε πρωτότυπα σχέδια, όπως μπαλίτσες ή τετραγωνάκια, τα οποία θα του κινήσουν την περιέργεια και θα αυξηθούν οι πιθανότητες να τα καταναλώσει.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.