Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η αϋπνία μπορεί να κάνει ανθρώπους που αγαπιούνται να μαλώνουν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας.

Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε σε μια σχέση μας κρατάνε ξύπνιους τη νύχτα, όμως νέα έρευνα του πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας δείχνει ότι οι ξάγρυπνες νύχτες μπορεί να χειροτερέψουν τους καυγάδες μεταξύ του ζευγαριού.

Οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου Berkeley, Amie Gordon και Serena Chen ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι έχουν πιο πολλές πιθανότητες να ξεσπάσουν στον ερωτικό τους σύντροφο κατά τη διάρκεια ενός καυγά έπειτα από μια νύχτα κακού ύπνου.

«Τα ζευγάρια που μαλώνουν περισσότερο είναι λιγότερο ευτυχισμένα και λιγότερο υγιή», αναφέρει η Gordon, μια διδακτορική φοιτήτρια ψυχολογίας και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Social Psychological and Personality Science.

«Η έρευνά μας βοηθάει να πέσει φως σε έναν παράγοντα που οδηγεί τα ζευγάρια να εμπλέκονται σε αχρείαστες και επιβλαβείς διαμάχες, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι βιώνουν πιο συχνούς και σοβαρούς καυγάδες ύστερα από βραδιές που δεν έχουν κοιμηθεί», πρόσθεσε εκείνη.

Μολονότι παλιότερες έρευνες έδειχναν ότι ο λίγος ύπνος έχει αρνητικά αποτελέσματα στις ερωτικές σχέσεις, αυτά τα νέα ευρήματα ρίχνουν περισσότερο φως στο πώς ο κακός ύπνος θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των ζευγαριών να αποφύγουν και να διαχειριστούν μια σύγκρουση, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Για πρώτη φορά, από όσο γνωρίζουμε, μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται αρνητικά από τον κακό ύπνο η φύση, ο βαθμός και η λύση ενός καυγά», αναφέρει η Cohen, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Berkeley.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από τις συνήθειες ύπνου περισσότερων από 100 ζευγαριών που ήταν μαζί, κατά μέσο όρο, για σχεδόν δυο χρόνια. Έλεγξαν τους συμμετέχοντες για κατάθλιψη, άγχος και άλλους στρεσογόνους παράγοντες προκειμένου να εστιάσουν αποκλειστικά στη σύνδεση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου των ζευγαριών και των συγκρούσεων που είχαν στη σχέση τους.

Σε ένα πείραμα, 78 ενήλικες που είχαν ερωτικές σχέσεις έδιναν καθημερινή αναφορά για δυο βδομάδες σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους και την ένταση στη σχέση τους. Συνολικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν περισσότερες διαφωνίες με τους συντρόφους τους όταν ο ύπνος τους το προηγούμενο βράδυ δεν ήταν καλός.

«Ακόμα και σε αυτούς που γενικά κοιμούνται καλά, μια νύχτα κακού ύπνου σχετίζεται με περισσότερη ένταση με τον ερωτικό σύντροφο την επόμενη μέρα», αναφέρει η Chen.

Στο δεύτερο πείραμα, 71 ζευγάρια που συμμετείχαν αξιολόγησαν πώς είχαν κοιμηθεί την προηγούμενη νύχτα και έπειτα, ενώ βιντεοσκοπούνταν, συζήτησαν με τους συντρόφους τους μια αιτία διαμάχης στη σχέση τους. Αργότερα, ο κάθε σύντροφος αξιολόγησε μόνος/η του/της τον εαυτό του/της καθώς και τη συναισθηματική αλληλεπίδραση με το σύντροφο κατά τη διάρκειας της διαμάχης και εκτίμησαν με ποιον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί η διαφωνία.

Οι συμμετέχοντες που είχαν κοιμηθεί άσχημα και οι σύντροφοι τους ανέφεραν ότι είχαν πιο αρνητικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον κατά τη διάρκεια της διαφωνίας. Οι ικανότητες που είχαν να λύσουν το πρόβλημα, να σταματήσουν να μαλώνουν και να συμπάσχουν με τα συναισθήματα των συντρόφων τους είχαν επίσης επηρεαστεί αρνητικά ύστερα από ένα βράδυ κακού ύπνου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.