Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Έρευνα υποστηρίζει ότι η πανσέληνος έχει επίδραση στον ύπνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνει η μελέτη της νευροβιολόγου Silvia Frey.

Τώρα μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η πανσέληνος μπορεί να έχει όντως μια επίδραση, όχι στην νοητική μας κατάσταση, αλλά στην ποιότητα του ύπνου μας.

Επηρεασμένοι από τις συχνές αναφορές για το πώς το ολόγιομο φεγγάρι κρατά ξάγρυπνους πολλούς ανθρώπους, η νευροβιολόγος Silvia Frey από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας θέλησε να εξετάσει αν αυτό έχει μια επιστημονική βάση.

Διερεύνησε λοιπόν την ποιότητα του ύπνου 33 υγιών ενηλίκων κοντά στο γέμισμα του φεγγαριού και δημοσίευσε online τα αποτελέσματα της – μικρής ομολογουμένως – έρευνάς της στο ιατρικό έντυπο Current Biology.

H απροσδόκητη διαπίστωση της ερευνήτριας είναι ότι κατά τις τέσσερις ημέρες πριν και μετά την πανσέληνο μειώθηκε η ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων: κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο 20΄λιγότερο, ο χρόνος που πέρασαν σε βαθύ ύπνο μειώθηκε κατά το 1/3 και παρήγαγαν λιγότερη μελατονίνη την ορμόνη που συντελεί στην υπνηλία.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αλλά αρχική έρευνα που αποκαλύπτει ότι ο το βιολογικό μας ρολόι συγχρονίζεται όχι μόνο με τον κύκλο του φωτός και του σκότους, αλλά και με τις φάσεις της σελήνης.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι καρδιοπαθείς που χειρουργούνται κοντά στην πανσέληνο έχουν καλύτερη πρόγνωση και μικρότερα ποσοστά θανάτου.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.