Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Όταν η γυμναστική μάς παχαίνει

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την άσκηση και τη διατροφή.

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά σε μεγάλο βαθμό να ελέγξουμε το βάρος μας, όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των περιττών κιλών.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι οι περισσότεροι από εμάς συγχέουμε το ρόλο της σωματικής άσκησης και της διατροφής και εξηγούν πως η άσκηση μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του βάρους, όμως, όταν δεν συνοδεύεται από υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ο ρόλος της αποδυναμώνεται.

Σε σχετικές έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε ότι παρότι ο αριθμός των ανθρώπων που ασκούνται καθημερινά έχει αυξηθεί, τα παχύσαρκα άτομα δεν έχουν μειωθεί. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εκτιμάται ότι περίπου το 1/3 του πληθυσμού είναι υπέρβαρο.

Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι: υπερεκτιμούμε τις θερμίδες που καίμε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και εξαιτίας αυτής της λανθασμένης εκτίμησης μετά επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαύσει ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα. Μάλιστα, το κάνουμε χωρίς ενοχές, θεωρώντας ότι ακόμη και λίγα λεπτά άσκησης αρκούν για να κάψουμε εύκολα και γρήγορα όλες τις θερμίδες που προσλάβαμε. Το πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλουμε προκειμένου να κάψουμε θερμίδες, μπορούμε να το αντιληφθούμε από τα παρακάτω στοιχεία:

Μια γυναίκα που ζυγίζει 70 κιλά πρέπει:

- Να κάνει 20’ αερόβια προπόνηση για να κάψει ένα ποτήρι λευκό κρασί.
- Να κολυμπήσει 30’ σε πρόσθιο στυλ για να κάψει ένα ντόνατ.

Αντίστοιχα, ένας άνδρας που έχει βάρος 82 κιλά πρέπει:

- Να κάνει 30’ ασκήσεις με βάρη για να κάψει ένα μέτριο ποτήρι μπύρας.
- Να κάνει 1 ώρα και 15’ έντονη προπόνηση με ποδήλατο για να κάψει ένα κομμάτι πίτσας.

Με βάση στοιχεία από το Μητρώο Ελέγχου Βάρους των ΗΠΑ, το 90% των ανθρώπων που χάνει τουλάχιστον 13 κιλά και δεν τα ξαναπαίρνει σύντομα, γυμνάζεται περίπου μία ώρα την ημέρα. Οι ειδικοί συνιστούν ότι οι υγιείς ενήλικες πρέπει να κάνουν μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή 20 λεπτά την ημέρα και επισημαίνουν ότι θα ήταν προτιμότερο να ταυτίσουμε την άσκηση με την καρδιαγγειακή υγεία και λιγότερο με την απώλεια κιλών.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.