Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Κίνδυνος για τα αρωματικά φυτά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε είδος εν ανεπαρκεία έχουν μετατραπεί θεραπευτικά και αρωματικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Η εντατική συγκομιδή τους με σκοπό το εμπόριο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει οδηγήσει στην αποψίλωση ολόκληρων περιοχών στα βουνά της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Οι αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες αρχίζουν και παίρνουν μέτρα για την παρουσία τους. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις βαριές είναι οι συνέπειες για τους παραβάτες. Τα αυστηρά πρόστιμα και οι ποινές φυλάκισης συνοδεύονται με κατάσχεση των φορτίων τους, των αυτοκινήτων και των εργαλείων τους, όπως συμβαίνει με τους λαθρόθηρες και τους λαθραλιείς.

Στην κατάσχεση 180 κιλών παράνομα συλλεγμένου τσαγιού Ταϋγέτου έχει προχωρήσει το Δασαρχείο Καλαμάτας. Στην Κρήτη η απαγόρευση ισχύει μέχρι το 2018. Με τη διάταξη που εκδόθηκε, διώκονται:

- Η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών κάθε είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου.

- Η συλλογή για εμπορία μαλοτήρας, μαντζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο NAΤΟΥΡΑ.

Όλα αυτά τα είδη δεν επιτρέπεται ούτε να εξαχθούν ούτε να μεταφερθούν προς μεταφύτευση στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η συλλογή τους επιτρέπεται μόνο για ατομική χρήση, σε ποσότητα που δεν είναι μεγαλύτερη των πεντακοσίων γραμμαρίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.