Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Καυτερή πιπεριά σε σπρέι νικάει τον πόνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το νέο ρινικό σπρέι βασίζεται στην καψαϊκίνη.
Ρινικό σπρέι, φτιαγμένο από μια χημική ένωση που περιέχεται στην καυτερή κόκκινη πιπεριά, μπορεί να αποτελεί τη λύση στην αντιμετώπιση του ισχυρού πόνου που σχετίζεται με την εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα.

Ο πόνος που παραμένει αφού υποχωρήσουν τα εξανθήματα του έρπητα ζωστήρα (μεθερπητική νευραλγία) αποτελεί κοινή επιπλοκή της ασθένειας και επηρεάζει πολύ κόσμο.

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς. Μετά την εμφάνιση της ανεμοβλογιάς, ο ιός παραμένει ανενεργός στα νεύρα, όσο το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρείται υγιές. Όταν όμως αυτό εξασθενήσει –λόγω ηλικίας, αυξημένου στρες ή κάποιας ασθένειας-, ο ιός «ξυπνάει». Αυτό μπορεί να συμβεί χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες μετά την αρχική λοίμωξη από την ανεμοβλογιά. Τότε, ο ιός προκαλεί φλεγμονή και καταστρέφει τα νεύρα προκαλώντας εξάνθημα και πόνο στην προσβεβλημένη περιοχή (στήθος, κοιλιά, ορισμένες φορές και πρόσωπο).

Ο έρπης ζωστήρας υποχωρεί μετά από 2-4 εβδομάδες. Ωστόσο, ένας στους πέντε ασθενείς θα αναπτύξει μεθερπητική νευραλγία, ισχυρό χρόνιο πόνο δηλαδή που επιμένει για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πάνω από 10 χρόνια.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ένας άνθρωπος εμφανίζει πόνο μετά τον έρπητα ζωστήρα. Ο κίνδυνος πάντως αυξάνεται με την ηλικία. Η μεθερπητική νευραλγία επηρεάζει το 1/3 των ανθρώπων άνω των 80 ετών.

Οι συμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν χαμηλή δόση αντικαταθλιπτικών και φαρμάκων για την επιληψία. Το νέο ρινικό σπρέι βασίζεται στην καψαϊκίνη, την ουσία που κάνει τόσο καυτερή την πιπεριά τσίλι.

Όταν τρώμε καυτερές κόκκινες πιπεριές, η καψαϊκίνη δημιουργεί μια αίσθηση καψίματος ενεργοποιώντας τα νευρικά κύτταρα. Έτσι, θεωρείται ότι καταπολεμά τον πόνο απευαισθητοποιώντας τα νεύρα.

Σε μελέτη του Κέντρου Πονοκεφάλου της Καλιφόρνια, 40 ασθενείς με μεθερπητική νευραλγία, με ήπιους έως και ισχυρούς καθημερινούς πόνους, χρησιμοποίησαν το σπρέι ή placebo, δυο φορές την ημέρα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση της ουσίας σε μορφή σπρέι είναι πιο αποτελεσματική από τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες.

Σε παλιότερη μελέτη, ένα patch που περιείχε την ουσία καψαϊκίνη δόθηκε στους ασθενείς με μεθερπητική νευραλγία. Μετά από θεραπεία μιας εβδομάδας, οι ασθενείς παρουσίασαν μειωμένο πόνο κατά 40%, καθώς και καλύτερο ύπνο.

Ο δρ. Michael Platt από το Imperial College, είπε σχετικά με το νέο σπρέι: «Είναι ενδιαφέρον. Γνωρίζουμε ότι η καψαϊκίνη σε μορφή κρέμας και patch είναι αποτελεσματική για τον πόνο των νεύρων. Λειτουργεί, επειδή η αίσθηση καψίματος απευαισθητοποιεί ή μουδιάζει τα νεύρα. Όμως, όσοι χρησιμοποιούν το σπρέι θα χρειάζονται και ένα τοπικό αναισθητικό».


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.