Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Καρδιομεγαλία: Πού οφείλεται;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μεγαλοκαρδία ή καρδιομεγαλία είναι ένα σύνηθες καρδιολογικό πρόβλημα, κατά το οποίο η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά, με συνέπεια την συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Πρόκειται για μία κατάσταση που βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι περισσότεροι χρειάζονται δια βίου θεραπεία με φάρμακα.

Ποιοι τύπου διευρυμένης καρδιάς υπάρχουν;

Η καρδιά μεγεθύνεται ως απόκριση στη βλάβη του καρδιακού μυός. Μέχρι ένα σημείο, η διεύρυνση επιτρέπει την καρδιά να συνεχίσει να αντλεί το αίμα κανονικά, καθώς προχωρά όμως μειώνεται η ικανότητα άντλησης της καρδιάς. Η καρδιομεγαλία διακρίνεται στους εξής τύπους:

1)Διατατική μυοκαρδιοπάθεια: είναι ο κύριος τύπος καρδιομεγαλίας. Τα τοιχώματα αριστερά και δεξιά πλευρά της καρδιάς (κοιλίες) γίνονται λεπτά και τεντώνονται.

2)Αριστερή κοιλιακή διεύρυνση (υπερτροφία). Συνήθως προκαλείται από την υψηλή πίεση του αίματος.

3)Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Είναι μια κληρονομική (γενετική) κατάσταση.

Πού οφείλεται η καρδιομεγαλία;

Οι πιο κοινές αιτίες της διευρυμένης καρδιάς η στεφανιαία νόσος και η υψηλή πίεση του αίματος. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και σε πολλές άλλες αιτίες όπως: μια ιογενής λοίμωξη της καρδιάς, μια μη φυσιολογική καρδιακή βαλβίδα, η εγκυμοσύνη, οι νεφρική νόσοι, το αλκοόλ, η κοκαΐνη, η λοίμωξη HIV, τα γονίδια και οι κληρονομικές παθήσεις. Συχνά, δεν υπάρχει αιτία για την ύπαρξη διευρυμένης καρδιάς. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως ιδιοπαθής διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τις περισσότερες φορές, δεν προκαλούνται συμπτώματα. Όμως, αν η διευρυμένη καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά, εμφανίζονται τα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας τα οποία είναι: δύσπνοια, πρήξιμο στα πόδια, αυξημένη κοιλιακή περίμετρος,αύξηση του βάρους, κούραση.

Πώς αντιμετωπίζεται η καρδιομεγαλία;

Οι θεραπείες για μια διευρυμένη καρδιά εστιάζουν στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Όταν μια διευρυμένη καρδιά προκαλεί συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, οι θεραπείες επικεντρώνονται στη βελτίωση των συμπτωμάτων και τη διατήρηση της καρδιακής λειτουργίας.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.