Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

H ανεργία απειλεί μια γενιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς απασχόλησης, καθώς όπως προβλέπεται στην ετήσια έκθεσή της, στις αναπτυγμένες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, η απασχόληση δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2017, δέκα χρόνια από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας, μπορεί να προκληθούν σοβαρές κοινωνικές αναταραχές και στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των ανέργων θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το 2015, οι άνεργοι αναμένεται να είναι παγκοσμίως 208 εκατομμύρια, όταν τώρα είναι 202 εκατομμύρια.

Ενα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση, είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η μακροχρόνια ανεργία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά δύο τρίτα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που έχει «όχι μόνο σοβαρές συνέπειες στους εργαζόμενους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αλλά και που αποδυναμώνει κοινωνίες που προηγουμένως ήταν σταθερές».

Οπως επισημαίνει η έκθεση, τα μέτρα εξυγίανσης εκεί που κρίνονται απαραίτητα θα πρέπει να εφαρμόζονται σε βιώσιμους ρυθμούς, ενώ θα πρέπει να δοθεί σημασία στις κοινωνικές και εργασιακές επιπτώσεις των διάφορων μακροοικονομικών πολιτικών.

Με τίτλο «Διορθώνοντας τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό», η Εκθεση αναφέρει ότι μεταξύ 2010 και 2011 οι ανισότητες εισοδήματος αυξήθηκαν σε 14 από τις 26 ανεπτυγμένες οικονομίες με τις οποίες ασχολείται, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Δανίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ. Τα επίπεδα ανισότητας σε επτά από τις υπόλοιπες 12 χώρες ήταν πιο ψηλά απ' ό,τι πριν την έναρξη της κρίσης. Αυτές οι «οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες θα επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης», επισημαίνει ο Ρέιμοντ Τόρες, εκ των συντακτών της έκθεσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.