Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Έμειναν χωρίς ΕΚΑΣ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χωρίς ΕΚΑΣ έμειναν χθες οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΑΕΕ -υπολογίζεται πως είναι περίπου 90.000 άτομα- και τα χρήματα θα καταβληθούν τον επόμενο μήνα.

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί κυριολεκτικά αλαλούμ στα ταμεία, αφού χιλιάδες συνταξιούχοι σχηματίζουν ουρές για να πάρουν εκ νέου τις συντάξεις τους (που διακόπηκαν λόγω μη απογραφής) ή να ενημερωθούν για τα μικρότερα ποσά που αιφνιδίως εισέπραξαν.

Η αρχή έγινε την Πέμπτη στο ΙΚΑ όπου διακόπηκε η καταβολή 40.000 συντάξεων επειδή οι δικαιούχοι δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Χιλιάδες άλλοι πήραν μικρότερα ποσά ΕΚΑΣ επειδή πέρασαν τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες πως έγιναν περικοπές με βάση το τεκμαρτό εισόδημα (αν και αυτό δεν προβλέπεται στη σχετική εγκύκλιο).

Την Παρασκευή πάνω από 2.200 συνταξιούχοι του ΤΑΠ - ΟΤΕ πήραν μικρότερο ποσό συντάξεων από αυτό που δικαιούνταν και χθες στο «επίκεντρο» βρέθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παίρνουν ΕΚΑΣ.

Το ποσό που αντιστοιχεί στο επίδομα -και το οποίο κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ- θα δοθεί τον επόμενο μήνα (με τα αναδρομικά). Από την πλευρά του ταμείου αναφέρεται πως με βάση τον σχεδιασμό, το επίδομα θα καταβληθεί τον Ιούλιο μαζί με τα αναδρομικά επειδή δεν ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των στοιχείων.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών είναι στο «κόκκινο» και εκτιμάται πως το έλλειμμα είναι 800 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν από έναν μήνα είχε αποσυρθεί διάταξη του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση για περικοπές συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών (μέσα από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού).


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.