Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Φοροπαγίδα για τα μπλοκάκια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε παγίδα φόρου για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς αναδεικνύεται φέτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Από τις εκκαθαρίσεις Ε1 στις οποίες προχωρούν τα λογιστικά γραφεία έχει καταδειχθεί πως ο κωδικός 659-660 του πίνακα 6 του Ε1, στον οποίο αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης και τρόπου φορολόγησης, οδηγεί σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, καθώς αυξάνει τον φόρο από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου να μην τη λαμβάνουν, καθώς η επιστροφή συμψηφίζεται με την εισφορά αλληλεγγύης.

Η έκπληξη είναι μεγαλύτερη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), καθώς η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν τους έχει παρακρατηθεί κατά τη διάρκεια της μισθοδοσίας του 2012 και έτσι καλούνται να την αποδώσουν με την εκκαθάριση της δήλωσης. Τα μπλοκάκια, εκτός από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, βαρύνονται και με το τέλος επιτηδεύματος, ύψους 650 ευρώ.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 15.000 ευρώ που έχει πληρώσει φόρο 3.000 ευρώ (δηλαδή το 20% του εισοδήματος) στην πηγή, θα πληρώσει βάσει κλίμακας φόρο 1.240 ευρώ και δικαιούται επιστροφή φόρου 1.760 ευρώ. Ωστόσο, θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετα 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 150 ευρώ (1% του εισοδήματος). Ο φόρος που θα του επιστραφεί είναι 960 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.