Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ανοίγει και πάλι η ΕΡΤ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ΣΤΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση - Ανασχηματισμός επί τάπητος ως κίνηση εκτόνωσης της κυβερνητικής κρίσης.
Την αναστολή εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης με την οποία διατάχθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ μέχρις ότου συσταθεί ο νέος φορέας διέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζητά να ληφθούν όλα τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση των εκπομπών. Με την απόφαση αυτή λύνει τα χέρια των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου καθώς το θέμα της ΕΡΤ περνά σε νέα φάση έχοντας αποτραπεί η ρήξη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η κρισιμότερη σύσκεψη των τελευταίων μηνών ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και αναμένονται οι δηλώσεις των κυβερνητικών εταίρων Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης όχι απλώς για την ΕΡΤ αλλά εάν η χώρα θα μπει στην περιπέτεια των εκλογών ή εάν η τρικομματική θα συνεχίσει την προσπάθεια.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου εμφανιζόταν αμετακίνητο υποστηρίζοντας ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να ξανανοίξει. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσήλθε, ωστόσο, με νέα πρόταση εννέα σημείων, που αφορά την επαναλειτουργία του δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης αλλά και το κυβερνητικό σχήμα. Ο Α. Σαμαράς, σε μια κίνηση εκτόνωσης, προτείνει τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, με την είσοδο στην κυβέρνηση στελεχών των δύο κομμάτων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός πρότεινε:

1) τη συγκρότηση διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία

Α) θα αναλάβει να προσλάβει απαραίτητο προσωπικό δημοσιογράφων, τεχνικών και οποίας άλλης ειδικότητας απαιτείται για να λειτουργήσει προσωρινά νέο πρόγραμμα

Β) θα καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του.

2) Αυτή η επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού

3) Να κατατεθεί άμεσα το ν/σ για τη νέα ραδιοτηλεόραση και να καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ οι θέσεις όπου απαιτείται σε φορείς του δημοσίου

4) Να κάνουν συζήτηση για τη νέα ραδιοτηλεόραση και τον αριθμό των εργαζομένων

5) Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων

6) Να οριστεί αρμόδιος υφυπουργός με αρμοδιότητα αυτή την υπόθεση ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παραμερίζεται

7) Να γίνει ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ

8) Να συζητήσουν για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και

9) Να συζητήσουν για τον καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Β.Βενιζέλος προσέρχεται με πρόταση 2000 απολύσεων απ όλο τον δημόσιο τομέα κι όχι μόνο από την ΕΡΤ πρόταση την οποία σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν απορρίπτει το Μαξίμου ,δεν δέχεται όμως το προαπαιτούμενο που θέτει το ΠΑΣΟΚ που είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Αμετακίνητος εμφανίζεται ο Φ. Κουβέλης, απαιτώντας απόσυρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Πάντως πίσω από το θέμα της ΕΡΤ κρύβεται η απαίτηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να βρεθεί ένα νέο επίπεδο λειτουργίας της κυβέρνησης με τα δύο κόμματα να έχουν καθοριστικό κι όχι συμβουλευτικό ρόλο.

Γεγονός είναι ότι αν απόψε δεν βρεθεί κοινός τόπος η τρικομματική κυβέρνηση θα πρέπει να κινήσει αργά ή γρήγορα εκλογικές διαδικασίες με ό,τι σημαίνει αυτό για τη χώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.