Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή της ώρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

Την Κυριακή στις 3.00 τα ξημερώματα πήγαμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά, «ανοίγοντας» έτσι την ημέρα αλλά χάνοντας μια ώρα ύπνο. Πώς, όμως, μπορεί αυτή η μία ώρα –ή η μεγαλύτερη μέρα- να επηρεάσει τον οργανισμό μας;

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα καταδεικνύει ότι η αλλαγή της ώρας επηρεάζει αρνητικά την υγείας μας, ενώ τις δύο πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου κατά 10%.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η διακοπή του χειμερινού μας προγράμματος, με το οποίο έχει εξοικειωθεί ο οργανισμός μας, σε συνδυασμό με την αποστέρηση ύπνου, είναι δυνατόν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή.

«Η πρώτη Δευτέρα και Τρίτη μετά την αλλαγή ώρας είναι οι πιο επικίνδυνες για την εκδήλωση προβλημάτων καρδιάς», αναφέρει ο καθηγητής Martin Υοθνγ και προσθέτει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο όταν αλλάζει η ώρα τον Οκτώβριο, οπότε ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου μειώνεται κατά 10%.

Αρκεί μια ώρα για να αποσυντονίσει το βιολογικό μας ρολόι

Ο Dr. Xiaoyong Yang, βοηθός καθηγητή Συγκριτικής Ιατρικής, Κυτταρικής και Μοριακής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ που μελετά τον τρόπο που το φως επηρεάζει τους καρδιακούς ρυθμούς και το μεταβολισμό μας, θεωρεί ότι οποιαδήποτε διαταραχή των ρυθμών αυτών μπορεί να προκαλέσει ένα φάσμα ασθενειών (διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, γήρανση κ.α).

Επίσης, ο Yong Zhu αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο Γέιλ που μελετά την σχέση μεταξύ καρδιακών ρυθμών και καρκίνου, υποστηρίζει σε σχετική έρευνά του ότι αυτή η μία ώρα αλλαγής, όταν αλλάζει το πρόγραμμα εργασίας ή ύπνου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Πώς θα «κοροϊδέψετε» το ξυπνητήρι

Ωστόσο και οι δύο συμφωνούν ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά μόνο εκείνους που υποφέρουν ήδη από παθήσεις όπως κατάθλιψη ή καρδιακά νοσήματα.

«Γενικά οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Σε δύο τρεις ημέρες ο οργανισμός προσαρμόζεται στην αλλαγή της ώρας αρκεί να μην διαταραχθεί σημαντικά το πρόγραμμα του ύπνου τους» προσθέτει ο Dr. Xiaoyong Yang.

Με άλλα λόγια προσπαθήστε να εξαλείψτε αυτή την διαφορά ώρας σταδιακά μετακινώντας το καθημερινό σας πρόγραμμά 15-20 λεπτά πιο νωρίς κάθε μέρα.

Και θυμηθείτε ότι το πιο βασικό είναι ο ύπνος. Γι’ αυτό δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κοιμηθείτε καλά.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.