Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Χαμηλή τεστοστερόνη, διπλάσιος κίνδυνος εμφράγματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι παραδοσιακές αντιλήψεις υποστήριζαν ότι η τεστοστερόνη είναι ο κύριος παράγοντας για την πρωιμότερη (κατά 10 έτη) εκδήλωση καρδιακών νοσημάτων στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Ωστόσο δεδομένα που συσσωρεύτηκαν έκτοτε, από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Αθήνας, έχουν ανατρέψει αυτή τη θεώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε υγιή άτομα, σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, σε ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο και, προσφάτως, σε υπερτασικούς ασθενείς, η χαμηλή (και όχι η υψηλή) τεστοστερόνη, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων και μη καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Αντιστρόφως, ο κίνδυνος βρέθηκε ότι είναι μειωμένος κατά 30% στα άτομα άνω των 70 ετών με λίγο υψηλότερες τιμές τεστοστερόνης, δηλαδή στις μεγαλύτερες ηλικίες η τεστοστερόνη δρα προστατευτικά.

Η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας που όπως φάνηκε σε πρόσφατη μετανάλυση αυξάνει κατά 44 %, 62 % και 39% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αντιστοίχως. Κατά συνέπεια η μέτρηση της τεστοστερόνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εκτίμηση του μελλοντικού κινδύνου για καρδιακά επεισόδια.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.