Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Οδηγίες προς... ταλαιπωρημένους φορολογούμενους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις.

Το δράμα του κλειδάριθμου βιώνουν καθημερινά χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι συνωστίζονται σε ατελείωτες ουρές στις εφορίες, αναζητώντας τους «μαγικούς» κωδικούς που θα τους επιτρέψουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, με εξαίρεση τους συνταξιούχους, λίγο πριν αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή τους.

Προκειμένου να… αποφευχθούν οι ουρές και η ταλαιπωρία των φορολογουμένων, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα έστελνε με συστημένες επιστολές τους κλειδάριθμους σε περίπου 350.000 νέους υπόχρεους.

Το γράμμα είτε άργησε να σταλεί (οι αποστολές ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαΐου), είτε δεν εστάλη σε όλους τους νέους υπόχρεους. Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό: ταλαιπωρία, εκνευρισμός και καθυστερήσεις στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα Νέα κωδικοποιούν σε ερωτήσεις - απαντήσεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Ποιοι έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής;
Φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή εισόδημα από αλλοδαπή όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι;
Εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Αν ο ένας σύζυγος είναι συνταξιούχος και ο άλλος μισθωτός;
Ο συνταξιούχος «καλύπτει» και τον υπόχρεο και παύει να ισχύει η υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης για το ζευγάρι.

Τι χρειάζεται για ηλεκτρονική υποβολή;
Ο κλειδάριθμος και κωδικοί πρόσβασης στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις.

Δεν έχω κωδικούς, τι πρέπει να κάνω;
Αρχικά δείτε, πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ σας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) και στην παραπομπή «Ενημέρωση για ταχυδρομική αποστολή κωδικών TAXISnet», στην ενότητα «Υπηρεσίες προς τους πολίτες», αν έχει εκδοθεί κλειδάριθμος και σας έχει αποσταλεί από τη ΓΓΠΣ.

Δεν έχουν εκδοθεί αυτόματα κωδικοί. Τι να κάνω;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε αυτοπροσώπως στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ με ταυτότητα και ΑΦΜ.

Εχω κωδικούς από πέρυσι, ισχύουν;
Ναι, ισχύουν. Εως το τέλος του έτους, όμως, θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέους κλειδάριθμους, με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Μητρώο, εξαιτίας της προγραμματισμένης αναβάθμισης του TAXISnet.

Είμαι υπόχρεος σε ηλεκτρονική υποβολή αλλά δεν έχω πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τι θα κάνω;
Φορολογούμενοι που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές ή μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του Διαδικτύου, παίρνοντας άδεια από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, μπορούν να υποβάλουν κατ' εξαίρεση, χειρόγραφα τις δηλώσεις τους.

Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής αφορά και τροποποιητικές δηλώσεις;
Ηλεκτρονικά υποβάλλονται μόνο οι αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, αντιθέτως οι τροποποιητικές ή οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα υποβάλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Πότε λήγουν οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης για φυσικά πρόσωπα;
Στις 16 Ιουλίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.