Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ευρωπαϊκό μουσικό πανηγύρι!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Και η Ελλάδα συμμετέχει με δρώμενα στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Επτά χορωδίες- φιλαρμονικές ορχήστρες, 56 dj's, 187 δημιουργοί- ερμηνευτές, 279 συγκροτήματα, είναι οι 2.500 καλλιτέχνες που ενώνουν και φέτος τις μουσικές τους δυνάμεις, καλύπτοντας όλο το φάσμα της μουσικής και γιορτάζουν μαζί με το κοινό, για 13η φορά την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Όπως και κάθε χρονιά έτσι και φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου -τη μεγαλύτερη δηλαδή μέρα του έτους-, στις 21 Ιουνίου.

Έως και το Σάββατο 23 Ιουνίου, σε 27 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, το κοινό θα απολαύσει δωρεάν, σε 582 μουσικές εκδηλώσεις, διαφορετικούς ήχους και μελωδίες στην απόλυτη μουσική γιορτή.

Καλλιτέχνες και συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που εκπροσωπούν όλα τα είδη της μουσικής - κλασική, τζαζ, έντεχνη, έθνικ, ροκ, ηλεκτρονική, ως και παραδοσιακή - παίρνουν μέρος σε αυτό το μουσικό πανηγύρι και γιορτάζουν μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της κάθε πόλης.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής προσφέρει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες, να δουν από κοντά -και πάντα δωρεάν- ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό δρώμενο, επιλέγοντας μεταξύ δεκάδων εκπροσώπων όλων των ειδών μουσικής, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να ακουστούν σε ένα ευρύ κοινό.

Σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, σε πεζόδρομους και πλατείες, στην Τεχνόπολη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στήνεται μια μεγάλη μουσική γιορτή που ικανοποιεί όλα τα γούστα.

Μαζί όμως με την Αθήνα, γιορτάζουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, η Αμαλιάδα, η Αντίπαρος, ο Βόλος, η Δομοκός, η Ζαχάρω, το Μεσολόγγι, η Καβάλα, το Κιάτο, το Κιλκίς, η Κομοτηνή, τα Κύθηρα, η Λάρισα, η Λειβαδιά, η Μονεμβασιά, η Νάξος, η Ξάνθη, η Πάρος, η Πρέβεζα, η Ρόδος, η Σαντορίνη, οι Σέρρες, η Σκύρος, η Φιλιππιάδα.

Στόχος του μουσικού αυτού θεσμού, είναι η ενθάρρυνση στην ανταλλαγή καλλιτεχνών, με την υποστήριξη δημοτικών, κρατικών, ιδιωτικών και θεσμικών φορέων, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερες μουσικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ζακ Λανγκ, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, το 1982. Τότε καθιέρωσε τον εορτασμό της Ημέρας της Μουσικής στο Παρίσι και σύντομα η πρωτοβουλία αυτή ξεπέρασε τα όρια της Γαλλίας. Σήμερα, περισσότερες από 22 χώρες συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή, μετατρέποντάς την σε μια πολιτιστική διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας.

Η Αθήνα μάλιστα ήταν η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η γιορτή. Αυτό έγινε το 1985 και την αφορμή έδωσε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα που είχε οργανωθεί τότε στην ελληνική πρωτεύουσα από την Μελίνα Μερκούρη.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και ο θεσμός της Γιορτής επισημοποιήθηκε μέσα από ένα Δίκτυο συντονιστικών γραφείων και δήμων ευρωπαϊκών πόλεων, το οποίο έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπουργείων Πολιτισμού κάθε χώρας. Στην Αθήνα την πρωτοβουλία αγκάλιασε ο Δήμος της πρωτεύουσας μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το συντονισμό της προσπάθειας έχει αναλάβει η εταιρεία Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση).

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα europeanmusicday.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.