Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

«Εντυπωσιακή η αύξηση για διανομή συσσιτίου»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία της Ρόδου και το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει σε μια κρίσιμη περίοδο μιλά η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Λίτσα Κρεμαστινού. Τονίζει ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει κυρίως του νέους και τους χαμηλόμισθους, επισημαίνει ότι αυξήθηκαν οι ανάγκες για τη διανομή καθημερινού φαγητού, υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα και της Μητρόπολης στη λειτουργία του συσσιτίου και αναφέρεται στους στόχους και τις προτεραιότητές της.
-Κυρία Κρεμαστινού η οικονομική κρίση, έχει επιφέρει αλλαγές και στον κοινωνικό ιστό της Ρόδου και η προσφορά των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου ίσως είναι πιο χρήσιμη από ποτέ. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την άλλη πλευρά της Ρόδου; Πόσο έχει επηρεάσει την περιοχή μας η δύσκολη οικονομική συγκυρία;
Είναι γεγονός ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επηρεάσει και τον τόπο μας. Όπως και στην άλλη Ελλάδα έτσι και στο νησί μας, από την οικονομική συγκυρία φαίνεται να πλήττονται κυρίως οι νέοι και οι πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Είναι εντυπωσιακή και μας θλίβει πολύ, η προσέλευση στις υπηρεσίες μας νέων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν εργασία ακόμη και αν αυτή δεν είναι ανάλογη των προσόντων που διαθέτουν. Επίσης εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζητούν ακόμη και το καθημερινό τους φαγητό. Τα άτομα αυτά είναι κυρίως άνω των 50 ετών και για κάποιο λόγο δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
-Η πρωτοβουλία του δήμου Ρόδου, απέσπασε πολλά θετικά σχόλια εξαιτίας της μεγάλης ανάγκης που έχουν πολλοί συνάνθρωποί μας. Πόσοι συμπολίτες μας εξυπηρετούνται από το συσσίτιο του δήμου; Καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής μας;
Η υπηρεσία του συσσιτίου, όπως θα ξέρετε, ήταν ανενεργή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Η σημερινή δημοτική αρχή εκτιμώντας την αναγκαιότητα αυτής της υπηρεσίας, φρόντισε για την επαναλειτουργία της. Σήμερα στο συσσίτιο εργάζονται πέντε άτομα (ένας μάγειρας, ένας βοηθός, δύο διανομείς και μια καθαρίστρια) και εξυπηρετούν εκτός από 95 μόνιμα άτομα και κάποια έκτακτα περιστατικά. Προς το παρόν φαίνεται να καλύπτουμε τις ανάγκες της πόλης μας, αφού δεν έχουμε απορρίψει καμία αίτηση για τροφοδοσία. Βέβαια αυτό αφορά μόνο την πόλη της Ρόδου. Όσο για τα χωριά, από την ενημέρωση που έχουμε, μέσω των κοινωνικών λειτουργών και των τοπικών συμβούλων, φαίνεται να υπάρχει κι εκεί ανάλογη ανάγκη, η οποία όμως δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με τον ίδιο τρόπο, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Η σκέψη είναι για κάποιες εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα τροφοκάρτες ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Δυστυχώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πριν τακτοποιηθεί το θέμα με τον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας, πράγμα που είναι μέσα στα άμεσα σχέδια του Δήμου.
-Έχετε συμπαράσταση από τον ιδιωτικό τομέα στην προσπάθεια που καταβάλλετε;
Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη συμπαράσταση του ιδιωτικού τομέα το συσσίτιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Εδώ και 4 μήνες λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με τη βοήθεια της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου και ιδιωτών. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Κύριλλο καθώς και τους επιχειρηματίες, τους ξενοδόχους αλλά και τους συμπολίτες μας, που με τις πλούσιες χορηγίες τους στηρίζουν αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.
-Υπάρχουν συμπολίτες μας, που ενώ έχουν ανάγκη βοήθειας ντρέπονται να τη ζητήσουν;

Μπορεί και να υπάρχουν αλλά εμείς δεν τους γνωρίζουμε. Εμείς μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτούς που έρχονται και μας γνωστοποιούν το πρόβλημά τους. Διαφορετικά, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.
-Έχετε αναλάβει έναν πολύ δύσκολο τομέα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο λόγω της γενικότερης οικονομικής στενότητας. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας;
Πραγματικά, ο συγκεκριμένος τομέας είναι εξαιρετικά δύσκολος, κυρίως γιατί περιλαμβάνει πολλές δομές. Έχουμε το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, το ΚΑΠΗ Ρόδου, επτά Δημοτικά Ιατρεία, δύο Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων, δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία. και δύο καλοκαιρινά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά των οποίων οι γονείς εργάζονται το καλοκαίρι. Ακόμη είμαστε υπεύθυνοι για τη λειτουργία των 19 βρεφονηπιακών σταθμών του νησιού. Μια δομή με πολλά προβλήματα η οποία περιήλθε στην αρμοδιότητά μας μόλις πριν μια εβδομάδα και την οποία προσπαθούμε να οργανώσουμε από την αρχή. Στόχος μας είναι η ισοδύναμη στελέχωσή τους, η σωστή διατροφή των νηπίων με την καθοδήγηση ειδικού διατροφολόγου, καθώς και η μετεκπαίδευση του προσωπικού υπό την αιγίδα του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ¶φησα τελευταία μια δομή που περιήλθε σΆ εμάς από μεταβίβαση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αφορά στα προνοιακά επιδόματα. Η υπηρεσία αυτή συστάθηκε από την αρχή και η διανομή, γιΆ αυτό το δίμηνο, των επιταγών των 3.500 προνοιακών επιδομάτων έχει ήδη αρχίσει. Όπως καταλαβαίνετε οι στόχοι είναι πολλοί και διαφορετικοί για κάθε δομή ξεχωριστά. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία όλων των δομών δίνοντας προτεραιότητα στις πιο ευαίσθητες ομάδες που είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Έχω την τύχη να δουλεύω με εξαιρετικούς συνεργάτες που γνωρίζουν τη δουλειά τους, εργάζονται με αυταπάρνηση και προσπαθούν πολύ, τις περισσότερες φορές μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για την καλή λειτουργία όλων των υπηρεσιών. Θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ και να πω ότι χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κανένα αποτέλεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.