Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ευρωπαϊκό βραβείο για πόλεις που παρέχουν πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Έναρξη διαδικασιών για το βραβείο Access City Award 2012. Οι δημοτικές αρχές στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011. Οι συμμετέχουσες πόλεις θα πρέπει να έχουν πληθυσμό τουλάχιστον 50.000 κατοίκων. Για να ληφθούν υπόψη, οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για τη δεύτερη απονομή του βραβείου «Access City Award», του ευρωπαϊκού βραβείου για προσβάσιμες πόλεις. Στόχος του ετήσιου βραβείου είναι η ανάδειξη και η επιβράβευση πόλεων που λαμβάνουν υποδειγματικά μέτρα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε βασικές πτυχές της αστικής διαβίωσης. Θα φέρει στο επίκεντρο τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να έχουν ίση πρόσβαση στα δικαιώματά τους. Το βραβείο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ για τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς. Η βελτιωμένη προσβασιμότητα προσδίδει διαρκή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις πόλεις, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πληθυσμιακής γήρανσης. Οι πόλεις με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους έχουν στη διάθεσή τους έως τις 20 Σεπτεμβρίου για την υποβολή υποψηφιότητας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι δημοτικές αρχές στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011. Οι συμμετέχουσες πόλεις θα πρέπει να έχουν πληθυσμό τουλάχιστον 50.000 κατοίκων. Για να ληφθούν υπόψη, οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Διαδικασία επιλογής
Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: μια προκαταρκτική επιλογή σε εθνικό επίπεδο και κατόπιν η τελική επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο στάδιο του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, μια κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες σε ζητήματα προσβασιμότητας, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του European Disability Forum, θα επιλέξει από τους εθνικούς υποψήφιους τέσσερις φιναλίστ οι οποίοι θα παρευρεθούν στην τελετή απονομής στις Βρυξέλλες. Η τελετή συμπίπτει με το Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Δεκεμβρίου 2011. Ο νικητής του διαγωνισμού θα λάβει τον τίτλο του «Νικητή του βραβείου Access City Award 2012». Το καινούριο στοιχείο που εισάγεται στη φετινή διοργάνωση είναι ότι οι πόλεις θα διαγωνιστούν επίσης προκειμένου να λάβουν ειδική μνεία για αξιοσημείωτες επιτυχίες και αποτελέσματα στον τομέα της προσβασιμότητας. Η ειδική αυτή μνεία θα αποδοθεί από την ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή κατόπιν πρότασης από τις εθνικές κριτικές επιτροπές.

Κριτήρια βράβευσης
Η προσβασιμότητα θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνεπή και συστηματικό τρόπο στα αγαθά, τις υπηρεσίες και τις υποδομές. Ως εκ τούτου, οι πρωτοβουλίες θα αξιολογηθούν για την ολοκληρωμένη προσέγγισή τους σε τέσσερις κύριους τομείς: δομημένο περιβάλλον και δημόσιοι χώροι, μεταφορές και σχετική υποδομή, πληροφόρηση και επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών (ICT) και δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.
Ζητείται από τους υποψήφιους να παρουσιάσουν πρωτοβουλίες και δράσεις που εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής και όχι απλώς ad-hoc έργα.
Η κριτική επιτροπή θα εξετάσει ιδιαίτερα τον αντίκτυπο των μέτρων προσβασιμότητας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία και στην πόλη συνολικά και θα λάβει υπόψη της την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν. Επίσης, οι πόλεις θα πρέπει να επιδείξουν την ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη συντήρηση των πολιτικών προσβασιμότητας της πόλης.

Υποβολή αιτήσεων
Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011 στα αγγλικά, στα γαλλικά ή στα γερμανικά, χρησιμοποιώντας τα δελτία συμμετοχής που διατίθενται στη διεύθυνση www.accesscityaward.eu.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.