Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Κύπρος: Πρόσβαση στα οπτικοακουστικά Μέσα των ατόμων με οπτική αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ένα πλήρες πακέτο προτάσεων από την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών




Ένα πληρέστατο πακέτο προτάσεων για την εξασφάλιση της πρόσβασης στα οπτικοακουστικά μέσα των ατόμων με οπτική αναπηρία καταθέτει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών (ΠΟΤ) που αποτελεί μπούσουλα για τους ιθύνοντες των ΜΜΕ στη Κύπρο και όχι μόνο.

Ο πυρήνας των προτάσεων της Ομοσπονδίας δεν εστιάζει παρά στο “αυτονόητο”. Ήτοι: Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών εισηγείται την καθιέρωση και στην Κύπρο της μεθόδου "Audio description (ακουστική περιγραφή)" (ηχητική απόδοση/ περιγραφή των σκηνών που παρουσιάζονται στην τηλεόραση (ειδήσεις, ταινίες, ντοκιμαντέρ κλπ), την ηχητική αναγγελία τηλεφωνικών αριθμών, καιρικών συνθηκών και θερμοκρασιών, διαφόρων κληρώσεων και αποτελεσμάτων διαγωνισμών, τη χρήση ευανάγνωστων γραμματοσειρών στους υπότιτλους (μεγαλύτερα γράμματα και οπτικές αντιθέσεις κατά τις τηλεοπτικές μεταδόσεις), καθώς και την πλήρη πρόσβαση στους ιστοχώρους των οπτικοακουστικών μέσων.

Εξειδικεύοντας το αυτονόητο η ΠΟΤ εισηγείται προς τους παρόχους υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων πέντε συγκεκριμένες ενότητες διευκολύνσεων:

1. Να καταστήσουν τους διαδικτυακούς χώρους και τις διαδικτυακές τους εφαρμογές προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις οδηγίες προσβασιμότητας περιεχομένου του παγκόσμιου ιστού (Web Content Accessibility Guidelines 2.0 – WCAG 2.0), στο Επίπεδο προσβασιμότητας «ΑΑΑ», όπως έγινε σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι οδηγίες αυτές έχουν θεσπιστεί από την πρωτοβουλία Web Accessibility Initiative (WAI) του διεθνούς οργανισμού World Wide Web Consortium (W3C), σκοπό της οποίας αποτελεί η ανάπτυξη οδηγιών προσβασιμότητας για διαδικτυακούς ιστοχώρους και εργαλεία ανάπτυξης περιεχομένου WEB, με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στο διαδίκτυο.

2. Υιοθέτηση/ εφαρμογή στις ταινίες που προβάλλονται από την τηλεόραση της μεθόδου "Audio description (ακουστική περιγραφή)". Πρόκειται για ακουστική περιγραφή των σκηνών που παρουσιάζονται στην οθόνη της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια και στο ενδιάμεσο των διαλόγων της εκάστοτε παραγωγής.

3. Ακουστική αναγγελία υποτίτλων, ονομάτων φιλοξενουμένων ή/ και ατόμων που προβάλλονται στην τηλεόραση, τηλεφωνικών αριθμών, θερμοκρασιών και καιρικών συνθηκών στην Κύπρο και διάφορες χώρες, ανακοινώσεων για τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και άλλες εκπομπές που θα προβληθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στον εκάστοτε τηλεοπτικό σταθμό/ κανάλι των αποτελεσμάτων των διαφόρων κληρώσεων τυχερών αριθμών και άλλων στοιχείων που, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, παρουσιάζονται μόνο οπτικά στους τηλεθεατές.

4. Χρήση ευανάγνωστων γραμματοσειρών (μεγάλα γράμματα και αντιθέσεις χρωμάτων) στις οθόνες, όταν πρόκειται για υπότιτλους, γραπτές ανακοινώσεις και πληροφορίες, οι οποίες επιπρόσθετα να είναι και σε μεγέθυνση, ώστε να γίνονται αντιληπτά και από άτομα με μειωμένη όραση.

5. Εισηγούμαστε, τέλος, όπως αξιοποιηθεί η ψηφιακή τηλεόραση, με τη λειτουργία υπηρεσιών, οι οποίες να διαμορφωθούν με τρόπο ώστε να είναι κατάλληλες και για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση. Θα πρέπει στη συνέχεια να τεθούν στη διάθεση των τυφλών ειδικές συσκευές, με τις οποίες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης και θα αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο τους σε ακουστική μορφή ή στη γραφή για τυφλούς Braille.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.