Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Εντοπίστηκε η «πολύ κακή» χοληστερόλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ονομάζεται MGmin-LDL και «πλήττει» κυρίως τους διαβητικούς και τους ηλικιωμένους



Εντοπίστηκε η «πολύ κακή» χοληστερόλη
H «πολύ κακή» MGmin-LDL χοληστερόλη εμφανίζεται συνήθως στα διαβητικά και στα ηλικιωμένα άτομα

Λονδίνο
Ένας νέος τύπος όχι απλά «κακής» αλλά «πολύ κακής» χοληστερόλης ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας εντοπίστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουόρικ.
Η «πολύ κακή» χοληστερόλη ονομάζεται MGmin-LDL και είναι πιο κολλώδης από τη γνωστή μας LDL με αποτέλεσμα να εναποτίθεται ευκολότερα στα αρτηριακά τοιχώματα. Όπως μάλιστα είδαν οι ερευνητές, αυτός ο νέος τύπος χοληστερόλης αποτελεί συνήθως «χαρακτηριστικό» των ηλικιωμένων ατόμων καθώς και των ασθενών με διαβήτη τύπου 2, προκαλώντας πολλούς θανάτους κάθε χρόνο.
Μόρια - «βδέλλες» στα αρτηριακά τοιχώματα
Οι επιστήμονες από το Γουόρικ μελέτησαν διαφορετικές μορφές της επιβλαβούς λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL). Όπως είδαν, η MGmin-LDL αποτελείται από μόρια τα οποία είναι πιο μικρά και πυκνά από εκείνα της απλής LDL. Τα μόρια αυτά «προσκολλώνται» στα αρτηριακά τοιχώματα δημιουργώντας μια βάση για την εναπόθεση αθηρωματικών πλακών. Έτσι τελικώς οι αρτηρίες εμφανίζουν στένωση και μειώνεται η ροή του αίματος. Οι αθηρωματικές πλάκες μπορεί μάλιστα να υποστούν ρήξη προκαλώντας τον σχηματισμό θρόμβων οι οποίοι οδηγούν σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ανθρώπινη MGmin-LDL στο εργαστήριο προκειμένου να ανακαλύψουν πώς αυτού του τύπου η χοληστερόλη αλληλεπιδρά με άλλα μόρια του οργανισμού. Προσέθεσαν επιπλέον ομάδες σακχάρων στην απλή LDL ώστε να την κάνουν πιο κολλώδη. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetes» δίνουν μια εξήγηση στο γιατί ένα ευρέως χορηγούμενο φάρμακο για τον διαβήτη, η μετφορμίνη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.
Η μετφορμίνη σώζει από την καταστροφική χοληστερόλη
Η μετφορμίνη είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και ως φαίνεται μπλοκάρει τη μετατροπή της απλής LDL χοληστερόλης στην πιο καταστροφική MGmin-LDL.
Η επικεφαλής της μελέτης δρ Νάιλα Ραμπάνι ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα είναι ενθουσιασμένη με τα νέα ευρήματα που οδηγούν σε καλύτερη κατανόηση αυτού του τύπου χοληστερόλης η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιοπαθειών σε διαβητικούς και ηλικιωμένους. «Η επόμενη πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον επικίνδυνο τύπο χοληστερόλης με θεραπείες οι οποίες θα εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της στις αρτηρίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.