Μειώνει τον κινδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά κατά 50%
Ένα πολυχάπι για τις καρδιαγγειακές παθήσεις φείχνει καλές επιδόσεις σε διεθνείς δοκιμές.
Ουάσινγκτον
Τέσσερα φάρμακα σε ένα, μόνο μια φορά την ημέρα: Το πρώτο «πολυχάπι» για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων ίσως κυκλοφορήσει σύντομα στα φαρμακεία μας. Συνδυάζει τέσσερις δραστικές ουσίες για τον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και στις πρώτες διεθνείς δοκιμές φάνηκε να μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Το χάπι Κόκκινη Καρδιά (Red Heart) όπως το ονομάζει η ινδική εταιρεία που το κατασκευάζει περιέχει ασπιρίνη, στατίνες και δυο δραστικές ουσίες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αποτελούσε «στόχο» των ερευνητών εδώ και περίπου μια δεκαετία, καθώς η λύση «όλα σε ένα» είναι πιο οικονομική αλλά και πολύ πιο πρακτική.
Για τον πρώτο λόγο θεωρείται ότι θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στις φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες, όπου πολλές φορές τα φάρμακα του είδους σπανίζουν εξ αιτίας του υψηλού κόστους τους. Για τον δεύτερο ελπίζεται ότι θα κάνει όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα να είναι πιο συνεπείς στην τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής τους.
Πρώτη διεθνής δοκιμή
Η πρώτη διεθνής δοκιμή του νέου χαπιού ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Διενεργήθηκε στη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδία, τη Βραζιλία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν μόλις στη διαδικτυακή επιθεώρηση «PLoS One».
Αν και ορισμένοι επισημαίνουν ότι δεν φάνηκε αντάξιο των αρχικών προσδοκιών _ προαναγγέλλοντάς το σε ένα «ιστορικό» άρθρο το 2003 οι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι θα μείωνε τον κίνδυνο των καρδιοπαθειών κατά 80% με ελάχιστες παρενέργειες _ το καρδιαγγειακό «πολυχάπι» φάνηκε να έχει άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων μειώθηκε κατά 50% ενώ ένας στους έξι ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή εμφάνισε κάποιες παρενέργειες. Οι περισσότερες ήταν πολύ ελαφρές και το μεγαλύτερο ποσοστό τους προκλήθηκε από την ασπιρίνη που υπάρχει σε χαμηλή περιεκτικότητα στο «πολυφάρμακο». Ωστόσο ένας στους 20 συμμετέχοντες αναγκάστηκε εξ αιτίας τους να διακόψει τη χρήση του.
«Τα αποτελέσματα ήταν πιο ρεαλιστικά από τις αρχικές ελπίδες, οι οποίες, νομίζω ότι είχαν μάλλον «παραφουσκωθεί»» σχολίασε μιλώντας στην εφημερίδα «the Guardian» ο επικεφαλής της διεθνούς δοκιμής καθηγητής Αντονι Ρότζερς του Goerge Insitute for Global Health. «Τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά, δεν πρόκειται όμως για πανάκεια, όπως είχαν νομίσει πολλοί».
Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.