Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Βακτήριο ανιχνεύθηκε σε ισπανικά αγγούρια στη Γερμανία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Αναστάτωση και ανησυχία έχει προκαλέσει σε πολλές χώρες της Βόρειας κυρίως Ευρώπης, τα κρούσματα στομαχικής αιμορραγίας, που σε μερικούς προκάλεσε μέχρι και τον θάνατο. Τα κρούσματα αυτά οφείλονται σε βακτήριο σε λαχανικά που προέρχονται από την Ισπανία. Δείτε μερικά σχετικά άρθρα.

---------------

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ το βακτήριο E.coli ανιχνεύθηκε σε ισπανικά αγγούρια που διακινήθηκαν στη Γερμανία.


Στο συγκεκριμένο βακτήριο απέδωσαν οι γερμανικές αρχές τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις, που σημειώθηκαν στη χώρα τους τελευταία, ενώ εντόπισαν τον συγκεκριμένο ορότυπο του βακτηρίου E. coli σε αγγούρια προέλευσης Ισπανίας.

Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς στη Γερμανία ξεπερνώντας τα 270, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένος στους δύο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας, ενώ εντοπίστηκε και σε αποθέματα ισπανικών αγγουριών στη Δανία. Δέκα κρούσματα καταγράφηκαν στη Σουηδία, 4 στη Δανία, 3 στη Βρετανία και ένα στην Ολλανδία.

Εκεί, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας Coop και Dansk Supermarked αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα ράφια τους τα αγγούρια Ισπανίας, ενώ η ένωση ξενοδόχων και υπηρεσιών εστίασης (Horesta) της Δανίας συνέστησε στα μέλη της να αξιολογήσουν την ανάγκη να αποσύρουν από τις αποθήκες τους τομάτες, αγγούρια και σαλατικά που προέρχονται από τη Γερμανία και την Ισπανία.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ - μάρκετ, συνδέσμους, αγορές, κ.α., ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό αν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως διάρροια και αίμα στα κόπρανα, κεφαλαλγία και ισχυρούς πόνους στην κοιλιακή χώρα.

Όσον αφορά στην Ισπανία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αγγουράκια στα οποία εντοπίσθηκε το επικίνδυνο βακτήριο E.coli στη Γερμανία είχαν μολυνθεί στην Ισπανία, υποστήριξε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόσα Αγκιλάρ.

"Δεν ξέρουμε πού μπορεί να έγινε η μόλυνση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει έξω από τη χώρα παραγωγής τους", είπε η υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη. "Μέχρι τώρα τίποτα δεν αποδεικνύει ότι έχει συμβεί στη χώρα παραγωγής τους", τόνισε, προειδοποιώντας ότι το γεγονός πως υποδεικνύεται ευθέως η Ισπανία ως υπεύθυνη θα μπορούσε να προκαλέσει "ανεπανόρθωτες ζημιές στον τομέα".

"Το επίπεδο ασφαλείας και ποιότητάς μας είναι εξαιρετικά υψηλό", κατέληξε η Αγκιλάρ.

Δύο εταιρείες, στη Μάλαγα και την Αλμερία της νότιας Ισπανίας, φέρονται να έχουν παράγει τα αγγουράκια που ευθύνονται για τη διάδοση του βακτηρίου στη Γερμανία. Ωστόσο κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ισπανία.

Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους.




-------------------

Ανησυχία για τη μετάδοση επικίνδυνου βακτηρίου - Προκαλεί αιμορραγία στο στομάχι



Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας εκφράζουν σήμερα ανησυχία για την ταχεία μετάδοση ενός βακτηριδίου που προκαλεί αιμορραγίες στο πεπτικό σύστημα και που έχει προκαλέσει ήδη ένα θάνατο.

"Μια 83χρονη γυναίκα πέθανε στις 21 Μαΐου, μετά την εισαγωγή της στις 15 Μαΐου στο νοσοκομείο για αιμορραγικές κολίτιδες. Εξετάσεις σε εργαστήρια απέδειξαν τη μόλυνσή της" από εντεροαιμορραγικό E.coli (Eceh), βακτηρίδιο που ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα υγείας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Κάτω Σαξονίας σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα η αιτία θανάτου της 83χρονης, προσθέτει το υπουργείο.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκατοντάδες επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα μόλυνσης από το βακτηρίδιο αυτό έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ-Κοχ (RKI), το ομοσπονδιακό θεσμό που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών.

Στα εκατοντάδες αυτά κρούσματα, περισσότεροι από 80 ασθενείς παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία είναι γνωστά με την ονομασία Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).

"Και στο παρελθόν υπήρξαν φορές που υπήρχε έξαρση των κρουσμάτων ΟΑΣ, όμως ποτέ τόσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα", αναφέρει το RKI σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Το RKI εκφράζει επίσης ανησυχία όσον αφορά το γεγονός ότι οι ασθενείς είναι κυρίως ενήλικες, ενώ η ασθένεια αυτή πλήττει εν γένει κυρίως παιδιά σε μικρή ηλικία.

Το 2010 στα 65 κρούσματα ΟΑΣ που είχαν καταγραφεί από το ινστιτούτο RKI, ποσοστό χαμηλότερο από το 9% των ασθενών ήταν ενήλικες και δύο κρούσματα ήταν θανατηφόρα.

Δεν παρουσιάζουν το σύνδρομο αυτό όλοι όσοι έχουν προσβληθεί από το βακτηρίδιο Eceh, επισημαίνει το RKI, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του περίπου χίλιοι άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο στη Γερμανία από το βακτηρίδιο αυτό και συνήθως δεν παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές.

Η μετάδοση του βακτηριδίου αυτού στον άνθρωπο γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, όπως για παράδειγμα ωμού ή όχι καλά ψημένου κιμά κρέατος ή μη παστεριωμένου γάλακτος.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστεί η πηγή της πρόσφατης μόλυνσης στη Γερμανία και ως εκ τούτου "δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει", καταλήγει το RKI.

Πηγή: http://www.newsit.gr

---------------

Εξαπλώνεται ο εφιάλτης του επικίνδυνου βακτηρίου – Μολυσμένα προϊόντα και στη Δανία



Διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του επικίνδυνου βακτηριδίου που εντοπίστηκε στη Γερμανία σε αγγουράκια από την Ισπανία και προκαλεί αιμορραγία στο στομάχι.

Ήδη, έχουν χάσει τη ζωή τους δυο άνθρωποι, ενώ ο αριθμός εκείνων που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο στη Γερμανία έχει ξεπεράσει τους 270.

Το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) ενδέχεται να προκαλέσει από απλές έως αιμορραγικές διάρροιες, ή ακόμη να προκαλέσει σημαντικές --έως και θανάσιμες-- νεφρικές βλάβες, που αποκαλούνται Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).

ΟΑΣ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ρόμπερτ-Κοχ, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός από τα κρούσματα στη Γερμανία, έχουν εντοπιστεί επίσης 10 κρούσματα στη Σουηδία, 4 στη Δανία, 3 στη Βρετανία και 1 στην Ολλανδία.

Όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό αν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως διάρροια και αίμα στα κόπρανα, κεφαλαλγία και ισχυρούς πόνους στην κοιλιακή χώρα.

Οι αναλύσεις έχουν συμπεράνει πως η μόλυνση προέρχεται από αγγουράκια που προέρχονται από τον ισπανικό νότο, γι’ αυτό και «οι αρχές της Ανδαλουσίας έχουν αρχίσει έρευνες για να διαπιστωθεί από πού προέρχεται η μόλυνση και σε ποια δεδομένη στιγμή προκλήθηκε», τόνισε εκπρόσωπος της Ισπανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Τροφίμων (AESA).

Η AESA τονίζει πως κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί, ή διαπιστωθεί στην ίδια την Ισπανία.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αγγουράκια στα οποία εντοπίσθηκε το επικίνδυνο βακτήριο E.coli στη Γερμανία είχαν μολυνθεί στην Ισπανία, υποστήριξε η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόσα Αγκιλάρ.

«Δεν ξέρουμε πού μπορεί να έγινε η μόλυνση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει έξω από τη χώρα παραγωγής τους», είπε η υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη. «Μέχρι τώρα τίποτα δεν αποδεικνύει ότι έχει συμβεί στη χώρα παραγωγής τους", τόνισε, προειδοποιώντας ότι το γεγονός πως υποδεικνύεται ευθέως η Ισπανία ως υπεύθυνη θα μπορούσε να προκαλέσει "ανεπανόρθωτες ζημιές στον τομέα».

Δύο εταιρίες, στη Μάλαγα και την Αλμερία, φέρονται να έχουν παράγει τα αγγουράκια που ευθύνονται για τη διάδοση του βακτηρίου στη Γερμανία.

Επιπλέον το βακτήριο Eceh εντοπίσθηκε και σε αγγούρια από την Ισπανία στα αποθέματα δύο προμηθευτές λαχανικών στη Δανία, ανακοίνωσε η δανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Η υπηρεσία ζήτησε από τους δύο προμηθευτές στο Γκρίνστεντ και στο Κόλιντ να αποσύρουν από το εμπόριο τα αγγούρια αυτά, ενώ παράλληλα συνέστησε στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν αγγούρια Ισπανίας και ντομάτες και σαλατικά από τη βόρεια Γερμανία.

Επιπλέον, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας Coop και Dansk Supermarked αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα ράφια τους τα αγγούρια Ισπανίας, ενώ η ένωση ξενοδόχων και υπηρεσιών εστίασης (Horesta) της Δανίας συνέστησε στα μέλη της να αξιολογήσουν την ανάγκη να αποσύρουν από τις αποθήκες τους τομάτες, αγγούρια και σαλατικά που προέρχονται από τη Γερμανία και την Ισπανία.


Πηγή: http://www.newsit.gr

---------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.