Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η εμφύτευση μιτοχονδρίων δίνει λύση στην καρδιακή ανεπάρκεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο Αττικό νοσοκομείο, οι ομάδες των γιατρών Τομπούλη και Ρόκα έχουν ήδη ξεκινήσει πειραματικές εργασίες για την εμφύτευση μιτοχονδρίων στην καρδιά, προκειμένου να δώσουν ζωή σε ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσο είναι αποτελεσματικό αυτό το εγχείρημα, όμως οι επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία τους, τόνισε ο καθηγητής στο νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α. κ. Παπακωνσταντίνου, εν όψει του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων που θα γίνει 18 με 20 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν, ακόμη, στη σημαντική μείωση στις ημέρες νοσηλείας που προσφέρουν οι σύγχρονες πλέον θωρακοσκοπικές τεχνικές.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του συνεδρίου, Κ. Αθανασιάδη, «οι επεμβάσεις πλέον γίνονται με τη βοήθεια βιντεοκάμερας με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, το οποίο περιορίζεται στις τρεις με τέσσερις "τρύπες" στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι, ο χρόνος νοσηλείας έχει πέσει στις τρεις με τέσσερις ημέρες, από τις επτά με εννιά που ήταν τα προηγούμενα χρόνια».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις εφαρμογές που επιτρέπουν πλέον αυτού του είδους τις επεμβάσεις σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας. Πρόσφατα έγινε στο νοσοκομείο Υγεία, από την ομάδα του κ. Ηλιάδη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θωρακοσκοπική λοβεκτομή σε βρέφος δεκαεπτά μηνών, το οποίο νοσηλεύτηκε στη Μ.Ε.Θ. (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) μόνο για μια ημέρα, βγαίνοντας από το νοσοκομείο τέσσερις ημέρες μετά.

Εξελίξεις, ωστόσο, καταγράφονται και στη χειρουργική των βαλβίδων, καθώς οι νεότερες βιολογικές βαλβίδες τοποθετούνται πιο εύκολα με δύο ή τρία ράμματα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.