Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Θέμα γονιδίων ο αλτρουισμός

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, μία γενετική μεταλλαγή μπορεί να σχετίζεται με τον αλτρουισμό.
Ο δρ Μάρτιν Ρόιτερ και οι συνεργάτες του, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν μια συγκεκριμένη μεταλλαγή του γονιδίου COMT προσφέρουν σχεδόν πάντοτε διπλάσια χρήματα σε κοινωφελείς σκοπούς, από εκείνους που διαθέτουν άλλη μεταλλαγή του ιδίου γονιδίου.
Το γονίδιο COMT βοηθά την παραγωγή ενός ενζύμου, το οποίο δρα στην ντοπαμίνη (σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα) και σε άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου.
Υπάρχουν δύο μεταλλαγές του γονιδίου COMT: η COMT-Val και η COMT-Met. Οι μεταλλαγές αυτές εμφανίζονται με την ίδια περίπου συχνότητα στους ανθρώπους. Ωστόσο, η ύπαρξη της μεταλλαγής COMT-Val έχει ως αποτέλεσμα το παραγώμενο ένζυμο να είναι τέσσερις φορές πιο δραστικό στην ντοπαμίνη και στις άλλες ουσίες.
Στη νέα μελέτη, ο δρ Ρόιτερ και οι συνεργάτες του ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να συγκεντρώσει χρήματα και να επιλέξει εάν και τι ποσό θα διέθετε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Όσοι εθελοντές έφεραν τη μεταλλαγή COMT-Val είχαν διπλάσιες πιθανότητες να δωρίσουν τα χρήματα που συγκέντρωναν απ’ ό,τι οι εθελοντές με τη μεταλλαγή COMT-Met.
Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες εντοπίζουν μια πιθανή συσχέτιση του αλτρουισμού και ενός συγκεκριμένου γονιδίου.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Κοινωνική, Γνωστική & Συναισθηματική Νευροεπιστήμη» (SCAN).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.