Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Το Τέτρις μπορεί να μειώσει τις τραυματικές εμπειρίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ειδικά το Τέτρις φέρεται πως μειώνουν τις τραυματικές εμπειρίες που προέρχονται από μετατραυματικό στρες.

Η Έμιλη Χολμς και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνέκριναν τα αποτελέσματα που είχαν στη μείωση του μετατραυματικού στρες δύο ηλεκτρονικά παιχνίδια, το Τέτρις και το «pub quiz machine», που βασίζεται σε ερωτήσεις γνώσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως όσοι έπαιζαν Τέτρις βίωναν πολύ λιγότερες μετατραυματικές εμπειρίες, από αυτούς που έπαιζαν «pub quiz machine».

«Τα ευρήματα της μελέτης μάς δείχνουν πως το Τέτρις είναι αρκετά αποτελεσματικό στη μείωση του μετατραυματικού στρες, ακόμη και όταν κάποιος έχει βιώσει την τραυματική εμπειρία μόλις πριν από λίγες ώρες» εξηγεί η Χολμς.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα της μελέτης ίσως βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες, του οποίου οι τραυματικές εμπειρίες είναι το βασικό σύμπτωμα.

Τι είναι το μετατραυματικό στρες

Το μετατραυματικό στρες είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άτομο που είχε άμεση εμπειρία ή ήταν μάρτυρας σε καταστάσεις που είτε απείλησαν τη δική του ζωή ή εκείνη κάποιου άλλου, ή το τραυμάτισαν ψυχολογικά.

Συνήθως συνδέουμε τη διαταραχή αυτή με καταστάσεις, όπως ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές και οι τρομοκρατικές πράξεις.

Το μετατραυματικό στρες μπορεί επίσης να σημειωθεί ύστερα από σοβαρά δυστυχήματα ή άγριες προσωπικές επιθέσεις, όπως ο βιασμός ή η παιδική κακοποίηση.

Τα άτομα που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες συχνά ξαναζούν την τραυματική εμπειρία και έχουν φλας μπακ από το γεγονός. Δυσκολεύονται να κοιμηθούν και νιώθουν αποκομμένα από την πραγματικότητα.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα και να εμφανίζονται τόσο συχνά, ώστε να έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLos ONE».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.