Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Παρουσίαση του Μητρώου online media στη ΓΓΕΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παππάς: Στόχος μας η διαφάνεια και στο Διαδίκτυο.

Το μητρώο online media παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στο μητρώο, το οποίο είναι ήδη ενεργό στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, θα μπορούν να εγγράφονται όλες οι ενημερωτικές ιστοσελίδες, από τις πιο μικρές, μέχρι και τα μεγαθήρια του Τύπου. Στην παρουσίαση στη Γενική Γραμματεία, ο υπουργός πλαισιώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια και η τήρηση κανόνων και στο τηλεοπτικό τοπίο, ειδικά τις μέρες που ζούμε» τόνισε η κα Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας να τεθούν κανόνες όσον αφορά τη δημόσια προστασία στην ενημέρωση, ώστε αυτή πλέον να έχει ονόματα και διευθύνσεις.

ΠΑΠΠΑΣ

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ και τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες που - έστω και καθυστερημένα - βάζει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας ρύθμισης του χώρου των media, δρομολογείται η αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, η σύσταση του Οπτικοακουστικού Κέντρου, ενώ σήμερα «προχωρούμε και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο Διαδίκτυο και τη χαρτογράφηση του χώρου». «Στη χώρα μας», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, «που τα ΜΜΕ έχουν κατηγορηθεί για αδιαφάνεια και δημοσιεύματα αναπαράγονται χωρίς το όνομα του δημοσιογράφου, είναι πεποίθησή μας ότι και το Διαδίκτυο πρέπει να λειτουργεί βάση ρυθμιστικού πλαισίου διαφάνειας και αυτό αποδεικνύει ότι δίνουμε την ίδια βάση και στην διαδικτυακή ενημέρωση» τόνισε. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι δεν επιβάλλεται σε κανέναν να εγγραφεί, αντίθετα στις ενημερωτικές ιστοσελίδες θα δοθούν θετικά κίνητρα για να γίνουν μέλη, όπως ένα software το οποίο θα ελέγχει και θα ενημερώνει τον επιχειρηματία για τις ειδήσεις που αναπαράγονται ώστε φαινόμενα λογοκλοπής να σταματήσουν, ενώ οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο θα απολαμβάνουν τα ιστορικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Στην ιστοσελίδα ο επιχειρηματίας, ξεκινώντας με μια απλή εγγραφή, θα καταχωρεί τα στοιχεία του, τη νομική μορφή της εταιρείας και τη ΔΟΥ που υπάγεται, λεπτομερή στοιχεία μετόχων, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων και τη σχέση απασχόλησης. Θα δοθεί μία τρίμηνη περίοδος ώστε να εγγραφούν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες ενώ μετά την παρέλευσή της κρατική διαφήμιση θα μπορούν να λάβουν μόνο όσα site είναι γραμμένα στο Μητρώο. Οι επιχειρήσεις που θα εγγράφονται στο Μητρώο θα πρέπει να έχουν βάση τους την Ελλάδα.

«Η λέξη κλειδί» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας «είναι η επιχείρηση και όχι οι ερασιτεχνικές ιστοσελίδες» και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης, παρέμβασης στο περιεχόμενο των ενημερωτικών ιστοσελίδων, παρά μόνο ρύθμισης του χώρου. «Είναι γνωστό», σημείωσε ο υπουργός, ότι «στο ίντερνετ παρατηρούμε εργασιακές σχέσεις γαλέρας με μαύρη εργασία, μπλοκάκια και εργαζόμενους χωρίς κανένα δικαίωμα, και αυτό πρέπει να σταματήσει». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αναγραφή των εργαζομένων μιας επιχείρησης δεν μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση των εργασιακών τους σχέσεων καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου, ωστόσο ευχήθηκε σύντομα να υπάρξει συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για τον σκοπό αυτό. «Τα συνδικάτα του Τύπου πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, εμείς δεν είμαστε εδώ για το εργατικό Δίκαιο» σημείωσε ο Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι το Μητρώο θα εξυπηρετήσει τη διαφάνεια και την προστασία όσων πέφτουν θύματα λογοκλοπής, ενώ θα λειτουργεί και ως πιστοποίηση όσων λαμβάνουν κρατική διαφήμιση ώστε να σταματήσει η ροή μαύρου χρήματος σε «ιστοσελίδες οι οποίες στήθηκαν σε μια νύχτα».

«Το Μητρώο φέρνει διαφάνεια σε τρία επίπεδα» συμπλήρωσε κλείνοντας ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος. Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις και στην κρατική διαφήμιση, «το οποίο είναι και το πιο σημαντικό» τόνισε. «Φέτος όλες οι Περιφέρειες καθώς και ο ΕΟΤ κατέθεσαν έγκαιρα τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής τους» τόνισε ο κ. Κρέτσος «και ήδη έχουμε συγκεντρώσει ποσά και δαπάνες αναλογούντες στα προηγούμενα τρία έτη» συμπληρώνοντας ότι όσοι φορείς δεν καταθέσουν πρόγραμμα, δεν θα λάβουν χρήματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.