Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Σακχαρώδης διαβήτης, μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι θα είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου το 2030.

Τον σακχαρώδη διαβήτη, έχει θέσει ως κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που εορτάζεται αύριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 2014 το 9% των ενηλίκων (18 ετών και άνω) είχαν διαβήτη, το 2012 περίπου 1,5 εκατ. θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από σακχαρώδη διαβήτη και περισσότερο από το 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης θα είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου το 2030. Στην Ελλάδα, το 8-10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Η νόσος έχει υψηλότερο επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης) στον δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου µε τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οργάνωση και Ανάπτυξη Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων «Ηπιόνη», με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης».

Η φιλοσοφία του προγράμματος έγκειται στην ανάδειξη της σπουδαιότητας της ενεργού και υγιούς γήρανσης, µέσω της προστασίας των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων ατόμων, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, της ενδυνάμωσης της αυτόνομης διαβίωσης, της κοινωνικής συμμετοχής, της ένταξης και της ενίσχυσης του ρόλου τους σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει δράσεις, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού που σχετίζονται µε τη διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, µε στόχο την προαγωγή της υγείας και ευρύτερα της δημόσιας υγείας- επιμόρφωσης επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται σε δομές και υπηρεσίες σχετικές µε την ενημέρωση για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη - και πληροφόρησης της κοινής γνώμης, επαγγελματιών υγείας για θέματα που σχετίζονται ευρύτερα µε το σακχαρώδη διαβήτη και την πρόληψη αυτού, µε την καθημερινή ζωή των διαβητικών ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και τις κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις που ανακύπτουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.