Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ποια ήταν "σιδηρά κυρία" της αρχιτεκτονικής που έφυγε από τη ζωή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε ηλικία 65 ετών έφυγε χθες από τη ζωή η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ. Ο θάνατός της προήλθε έπειτα από καρδιακή προσβολή ενώ νοσηλευόταν με βρογχίτιδα σε νοσοκομείο του Μαϊάμι.

Η "σιδηρά κυρία" της αρχιτεκτονικής έγινε γνωστή για τα πρωτοποριακά της έργα τέχνης. Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Pritzker, τη σημαντικότερη αρχιτεκτονική διάκριση ενώ απέσπασε και το βραβείο Design of the Year το 2014 για τη δημιουργία του μοντέρνου κέντρου πολιτισμού Χεϊντάρ Αλίγιεβ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Το 2008 το περιοδικό Forbes την είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, ενώ σύμφωνα με τη εφημερίδα Guardian ήταν μία από τις 50 πιο κομψές γυναίκες του πλανήτη.



Ποια ήταν η Ζάχα Χαντίντ

Η Dame Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαγδάτη. Πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και στη συνέχεια σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.

Μετά την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδόμαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA - Office for Metropolitan Architecture). Εκεί έγινε συνέταιρος το 1977.

Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης.

Τα έργα της

Ανάμεσα στα έργα της είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Σινσινάτι, το κεντρικό κτίριο του εργοστασίου της BMW, το Olympics Aquatics Center στο Λονδίνο, το Πολιτισμικό Κέντρο Χέινταρ Αλίγεφ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η Όπερα της Γκυανγκτσού, το MAXXI - Μουσείο Τεχνών του 21ου Αιώνα στη Ρώμη.



Το Πολιτισμικό Κέντρο Χέινταρ Αλίγεφ στο Μπακού



Το Μουσείο Τεχνών του 21ου Αιώνα στη Ρώμη



Το εμπορικό κέντρο Galaxy soho στο Πεκίνο



Η γέφυρα Pavilion στη Σαραγοσα



Το 2015 μιλώντας στους Financial Times για την επιτυχία της και τη διεθνή αναγνώρισή της η Ζάχα Χαντίντ είχε πει: «Μάλλον πια πρέπει να θεωρούμαι μέρος του κατεστημένου. Υπήρξα ανέκαθεν ανεξάρτητη και επειδή ήμουν πάντα λίγο “φανταχτερή και επιδεικτική” με θεωρούσαν έναν δύσκολο άνθρωπο. Ως γυναίκα στον κόσμο της αρχιτεκτονικής είσαι πάντα στην “απ’ έξω”. Τι να πω; Μου άρεσε πάντα να βρίσκομαι στα άκρα».

Στη ανακοίνωση του θανάτου της, το γραφείο της στο Λονδίνο «Zaha Hadid Architects», στο οποίο απασχολούνται 246 αρχιτέκτονες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η "Zaha Hadid θεωρείται ως ηπιο σπουδαία γυναίκα αρχιτέκτονας στον κόσμο σήμερα".


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.