Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΕΣΑμεΑ: Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό - 2 Απριλίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 01.04.2016


Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία. Συγκεκριμένα για το 2016 ο ΟΗΕ τιτλοφορεί τη σημερινή ημέρα ως εξής: «Autism and the 2030 Agenda: Inclusion and Neurodiversity», «ο Αυτισμός στην Ατζέντα για το 2030: Ένταξη και Νευροποικιλομορφία» http://www.un.org/en/events/autismday Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οργάνωση Autism-Europe τονίζει το θέμα «Respect, Acceptance, Inclusion», «Σεβασμός, Αποδοχή, Ένταξη». Παράλληλα, μεγάλες οργανώσεις των ατόμων με αυτισμό παγκοσμίως παρεμβαίνουν στα social media με το ‪#‎LIUB.

Ο Αυτισμός είναι μια γενετική, ισόβια αναπηρία που απαντάται σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και αποτελεί ένα φάσμα διαταραχών. Οι δυσκολίες στον τρόπο που τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται και συνδέονται με το περιβάλλον τους έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικογένεια που, στην Ελλάδα, αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου τη φροντίδα και την εκπαίδευσή τους. Λόγω της πολυπλοκότητας του, ο αυτισμός είναι μια από τις δυσκολότερες αναπηρίες. Η δια βίου εκπαίδευση είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των ατόμων με Αυτισμό και την ανακούφιση των οικογενειών τους. Σε ένα φιλικό, δομημένο και προστατευμένο περιβάλλον μπορούν να αναπτύξουν σημαντικά το βαθμό λειτουργικότητάς τους και να γίνουν παραγωγικοί.

Ακόμη και σήμερα, δυστυχώς, παρά τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος, τα άτομα με αυτισμό συνεχίζουν σε μεγάλο ποσοστό να μη μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, να μη λαμβάνουν εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση σε προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια, συνεχίζεται η πλήρης ανεπάρκεια Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, όταν πια η οικογένεια δεν είναι σε θέση να μεριμνά για τα άτομα αυτά και γενικότερα η έλλειψη ενός πλαισίου μέτρων και δομών στήριξης των γονέων και των οικογενειών των ατόμων με αυτισμό, που είναι απαραίτητα.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. συνεχίζει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για τα άτομα με αυτισμό και για όλα τα άτομα με αναπηρία, για μια κοινωνία χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς. Ο αγώνας αυτός αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βρίσκεται η χώρα μας, με τις υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τα άτομα με αυτισμό και για όλα τα άτομα με αναπηρία, στην εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία, την υγεία διαρκώς υποβαθμιζόμενες και με πολλές από αυτές υπό κατάρρευση. Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διεκδικεί την άμεση προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό όπως αυτά προσδιορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ του ΟΗΕ και στο Σύνταγμα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.