Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

11 μυστικά για να γίνετε καλύτερος μπαμπάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολλές φορές διερωτόμαστε εάν πράγματι προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στα παιδιά μας. Αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό εάν θυμόμαστε πάντα, ότι η προσφορά μας στο ψυχικό κόσμο του παιδιού και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, είναι μεγαλύτερης σημασίας από τα υλικά αγαθά που θα του προσφέρουμε.

Με τους ξέφρενους ρυθμούς που ακολουθούμε σήμερα, ο χρόνος και η υπομονή γίνονται σπάνια αγαθά. Αυτό ισχύει και για τους δύο γονείς, αλλά πολύ συχνότερα ο πατέρας μπορεί να μην είναι με το παιδί του όσο και όπως αυτό θα το είχε ανάγκη.

Τι μπορεί λοιπόν ένας πατέρας να κάνει για να γίνει όσο το δυνατό καλύτερος για το παιδί του;

Πιστεύουμε ότι ο κάθε πατέρας πρέπει να πάρει λίγο χρόνο να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να εξετάσει το τι μπορεί να προσφέρει περισσότερο για το παιδί του. Ο λίγος χρόνος που θα αφιερώσει για το σκοπό αυτό, θα του επιτρέψει να είναι σε θέση να κάνει ίσως το καλύτερο δώρο στο παιδί του.


Ας δούμε μαζί μερικά βασικά σημεία που μπορεί να είναι πολύτιμα σε ένα άνδρα και που πιθανόν θα του επιτρέψουν να είναι όσο το δυνατό ένας καλύτερος μπαμπάς προς όφελος του παιδιού και της οικογένειας του.

1. Αρχικά ο άνδρας που έγινε πατέρας, πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν είναι πλέον μόνος του.

Η νέα κατάσταση είναι αμετάκλητη, η ζωή του άνδρα δεν περιστρέφεται πλέον γύρω από τις δικές του ανάγκες. Όσο το γρηγορότερο ένας πατέρας προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα τόσο το καλύτερο.

2. Ο πατέρας πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για το τι συμβαίνει στο περιβάλλον του και στην οικογένειά του.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι άνδρες πολύ συχνά είναι εγωκεντρικοί και δεν αντιλαμβάνονται εύκολα τις ανάγκες των άλλων. Αυτό είναι ακόμη πιο αληθινό σε ένα νέο περιβάλλον και νέες καταστάσεις για αυτούς. Ο πατέρας πρέπει συνεχώς να εξετάζει το τι συμβαίνει τριγύρω του και να βρίσκει τρόπους για να κάνει πράγματα που θα δημιουργούν μια αρμονική ατμόσφαιρα.

3. Ο πατέρας πρέπει να είναι πρόθυμος για δουλειές στο σπίτι.

Σίγουρα η πατρότητα σημαίνει αγάπη και υποστήριξη, αλλά πολύ συχνά ο πατέρας είναι αναγκαίος για να κάνει δουλειές όπως να μεταφέρει πράγματα από την κούνια του παιδιού μέχρι τις πάνες και τα παιχνίδια του παιδιού του.

4. Ένα από τα κυριότερα αγαθά που θα πρέπει να αποκτήσει ένας πατέρας είναι η υπομονή.

Ο καλός πατέρας είναι εφοδιασμένος με τόνους υπομονή. Και η υπομονή, στο σπίτι με την οικογένεια, είναι από τα πράγματα που χρειάζονται το περισσότερο. Ας μην παραβλέπουμε επίσης το γεγονός ότι στη δουλειά μας και με τους συναδέλφους μας, είμαστε περισσότερο υπομονετικοί και δείχνουμε περισσότερη ανοχή και κατανόηση παρά στο σπίτι μας. Είναι λοιπόν για τον πατέρα απαραίτητο να αυξήσει την υπομονή του και την κατανόηση που δείχνει στο σπίτι και να μειώσει σημαντικά τους λόγους για τους οποίους μπορεί να θυμώνει ή να είναι απότομος με τα παιδιά του και την οικογένειά του γενικά.


5. Ένας καλός πατέρας πρέπει να ξέρει να παίζει. Εάν όχι είναι αναγκαίο να μάθει.

Για να λειτουργεί σωστά και ισοζυγισμένα μια οικογένεια, χρειάζεται καθημερινά και λίγη διασκέδαση. Ο χρόνος για διασκέδαση στην οικογένεια είναι τόσο απαραίτητος όσο οποιοσδήποτε άλλος χρόνος για άλλη καθημερινή υποχρέωση. Ο χρόνος αυτός προσφέρει πολύτιμη ενέργεια σε όλους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και στη ρουτίνα της καθημερινής ζωής.

6. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καλού πατέρα είναι ότι έχει μια ελαστικότητα που του επιτρέπει να αντιμετωπίζει με επιτυχία το νέο οργανωμένο χάος που είναι η ζωή του στην οικογένεια.

Σαν πατέρας και οικογενειάρχης, ο άνδρας δεν έχει πλέον την πολυτέλεια των οργανωμένων σχεδίων και της τάξης που είχε όταν ήταν μόνος του. Η γρήγορη προσαρμογή του σε νέες καταστάσεις που δημιουργούνται συνεχώς στην καθημερινή και οικογενειακή του ζωή, θα του είναι χρήσιμη για να είναι πιο ήρεμος και διαθέσιμος στα παιδιά του.


7. Ο καλός πατέρας ξέρει ότι είναι οι γονείς που κυβερνούν στο σπίτι.

Παράλληλα ξέρει ότι πρέπει να υποστηρίζει τη γυναίκα του στο ότι κάνει με τα παιδιά τους. Μεριμνά από πριν στο να βρίσκει μια κοινή θέση με τη γυναίκα του για τα σημαντικά ζητήματα και μαζί της κρατεί μια κοινή θέση. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν το τι πρέπει να κάνουν και δεν επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία των σχέσεων στην οικογένεια.

8. Ο καλός πατέρας ξέρει να ακούει

Δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ούτως ώστε όλοι στο σπίτι, μικροί ή μεγάλοι, να μπορούν να λένε το τι νιώθουν και τη γνώμη τους. Ο καλός πατέρας ξέρει να τους διδάσκει ότι το σημαντικό δεν είναι μόνο το τι θα πουν αλλά και το πως θα το πουν και το τι θα παραλείψουν να πουν. Ένα καλό σύστημα επικοινωνίας στο σπίτι είναι απαραίτητο συστατικό της συνταγής για ευτυχία.


9. Ο καλός πατέρας είναι τίμιος και αξιόπιστος

Είναι απαραίτητο στην οικογενειακή ζωή να επικρατεί η ειλικρίνεια, η τιμιότητα και η αξιοπιστία. Τα παιδιά θα αποκτήσουν τις αρετές αυτές διότι παίρνουν το καλό παράδειγμα από τους γονείς τους. Ο άνδρας που θέλει να είναι καλός πατέρας λέγει τα πράγματα όπως είναι, μαθαίνει τα παιδιά του να αποδέχονται την αλήθεια όσο σκληρή και αυτή είναι.

10. Είναι υποχρέωση του πατέρα να φροντίζει για την υγεία όλων στο σπίτι

Τα εμβόλια, η σωματική άσκηση, η ορθή διατροφή, το τι παρακολουθούν στην τηλεόραση, πρέπει να συγκαταλέγονται μέσα στις προτεραιότητες του. Παρακινεί τα παιδιά στο να βγουν να έξω να παίξουν, παίζει μαζί τους, βοηθά στο να κλείνει η τηλεόραση.

11. Ο καλός πατέρας φροντίζει για την κοινωνικότητα της οικογένειας φέρνει φίλους, συγγενείς και άλλους από την κοινότητα στο σπίτι

Ο πατέρας φροντίζει να δημιουργεί ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον και τους προσκαλεί. Όλοι αυτοί παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Ας μην ξεχνούμε ότι η οικογενειακή ζωή μας απορροφά όλους πολύ με αποτέλεσμα να παραμελούμε την κοινωνικότητα.

Δεν είναι αργά για κανέναν να ξεκινήσει και δεν χρειάζονται χρήματα για την εφαρμογή τους. Οι ευεργετικές επιδράσεις μιας τέτοιας προσέγγισης μπορεί να είναι ανεκτίμητες τόσο για τα παιδιά όσο και για την οικογένεια γενικότερα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.