Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Γιατί οι γυναίκες συγχρονίζονται στην περίοδο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σας έχει τύχει ποτέ να συγχρονιστείτε στην περίοδο με μια φίλη σας; Ίσως με την αδερφή σας ή με κάποια συνάδερφο από το δουλειά που περνάτε πολύ χρόνο μαζί.

Αυτό λέγεται συγχρονισμός έμμηνου ρύσεως ή φαινόμενο ΜακΚλίντοκ (McClintock effect), από την ερευνήτρια Μάρθα ΜακΚλίντοκ που το περιέγραψε για πρώτη φορά περί τα 1970.

Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές και ιατρικές μελέτες προκειμένου η θεωρία να τεκμηριωθεί και να εντοπιστεί η πραγματική αιτία για αυτό το βιολογικό φαινόμενο – κάποιοι μάλιστα έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν την συγχρονισμό της έμμηνου ρύσεως με τους σεληνιακούς κύκλους.

Τι ακριβώς όμως είναι ο συγχρονισμός της έμμηνου ρύσεως;
Ο συγχρονισμός στην περίοδο είναι μια θεωρία που αφορά γυναίκες που ζουν κοντά μεταξύ τους ή περνούν πολύ χρόνο μαζί με αποτέλεσμα ο κύκλος τους να συγχρονίζεται και να αδιαθετούν τις ίδιες μέρες.

Η έννοια τεκμηριώθηκε - όπως προαναφέραμε - για πρώτη φορά από τη Martha McClintock το 1971 και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature. Η ίδια παρατήρησε 135 φοιτήτριες στο Wellesley College και διαπίστωσε ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον κύκλο των κοριτσιών. Μελέτη που ακολούθησε το 1998 φάνηκε να υποστηρίζει τη θεωρία ότι για το φαινόμενο ΜακΚλίντοκ ευθύνονται οι φερομόνες – για παράδειγμα, η μυρωδιά του ιδρώτα από τις μασχάλες μπορεί να οδηγήσει είτε σε μείωση είτε σε αύξηση της διάρκειας του κύκλου της γυναίκας, αναλόγως σε ποιο στάδιο του κύκλου βρίσκεται η γυναίκα που απελευθερώνει τις συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Μπορεί λοιπόν να συγχρονιστεί η περίοδος;
Κάποιοι από τους ερευνητές συμφώνησαν με τα ευρήματα της McClintock, κάποιοι άλλοι όμως τα αμφισβήτησαν. Το 1992 για παράδειγμα ο ερευνητής H. Clyde Wilson διαπίστωσε σφάλματα στη μελέτη της McClintock του, ειδικά στην επιλογή του δείγματος και τη μέθοδο προσδιορισμού των ημερομηνιών έναρξης της περιόδου κατά την έναρξη της μελέτης της. Όταν διορθώθηκαν αυτά τα σφάλματα, δε βρήκε καμία σημαντική απόδειξη του συγχρονισμού της έμμηνου ρύσεως.

Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες που ισχυρίζονται ότι τους συμβαίνει;
Η επικρατούσα θεωρία είναι εκείνη των ερευνητών Zhengwei Yang και Jeffrey C. Schank που αποδίδουν τον συγχρονισμό στον παράγοντα τύχη!

Κι ενώ δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία αυτή τη στιγμή που να επιβεβαιώνουν 100% τη θεωρία, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα έχει κλείσει. Οι ερευνητές εξακολουθούν να ψάχνουν τη θεωρία και οι γυναίκες συνεχίζουν να αναφέρουν τις δικές τους εμπειρίες. Μην ξεχνάτε άλλωστε πώς υπάρχει και ψυχολογική διάσταση στο ζήτημα.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.