Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Οι κιρσοί των κάτω άκρων δεν είναι αισθητικό πρόβλημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης.

Για πολλά χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι «εφ’ όσον δεν σε ενοχλεί το υπάρχον πρόβλημα, τότε μπορείς να το αφήσεις». Οι κιρσοί όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των φλεβικών βαλβίδων , και της χαλάρωσης των σαφηνών φλεβών.

Υπάρχει επίσης και η περίπτωση όπου το πρόβλημα εντοπίζεται στις διατιτρώσες φλέβες, οι οποίες ενώνουν το επιπολής δίκτυο με το έν τω βάθει . Αυτή είναι ιδιαιτέρως δύσκολη περίπτωση, συχνή αιτία υποτροπών και χρειάζεται εμπειρία και καλή υπερηχογραφική απεικόνιση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας;

Έτσι λοιπόν ο ασθενής με φλεβική ανεπάρκεια στο 80% των περιπτώσεων έχει έντονα συμπτώματα όπως οίδημα, κράμπες ημέρα και νύχτα, βάρος και εύκολη κόπωση και αδυναμία ορθοστασίας. Επειδή η νόσος είναι ύπουλη και αρχικά δεν δίνει συμπτώματα που να ανησυχούν τον ασθενή , εξελίσσεται σταδιακά και επιδεινώνεται οπότε το δέρμα στο κάτω τμήμα της κνήμης αλλοιώνεται , ατροφεί και στο τέλος ανοίγει και δημιουργεί βλάβες , όπως έκζεμα, ερυσίπελας και έλκος το οποίο ονομάζουμε άτονο. Εάν δεν διορθωθεί η ανεπάρκεια των φλεβών που πάσχουν, τότε το έλκος δεν θα κλείσει και συνεχώς θα επιδεινώνεται.

Στο ποσοστό των ασθενών που έχουν κιρσούς στα πόδια τους αλλά δεν υποφέρουν (20%), διαπιστώνουμε ότι τα συμπτώματά είναι ήπια και δεν τους δυσκολεύουν στη ζωή τους. Όμως βλέπουν σιγά- σιγά το δέρμα να λεπταίνει και να μαυρίζει λόγω της κακής κυκλοφορίας.

Ποια είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης;

Η αντιμετώπιση του προβλήματος στο αρχικό στάδιο βέβαια είναι με φλεβοτονικά φάρμακα και ελαστικό καλσόν ή κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Τα φάρμακα είναι από εκχύλισμα ιπποκαστανιάς, κόκκινης αμπέλου (Vitis vinifera), ρουτίνη , εσπεριδίνη, καθώς από το φυτό ruscus aculeatus .

Από το μεσαίο στάδιο και μετά όμως, η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση δεν έχει νόημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται επεμβατικά. Από το 2012 και ύστερα η Παγκόσμια Αγγειοχειρουργική Εταιρεία συστήνει σαν την αποτελεσματικότερη μέθοδο το ενδοαυλικό laser. (gold standard).Είναι μέθοδος αναίμακτη , ανώδυνη , αποτελεσματική και με μοναδικό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Άρχιζα να την εφαρμόζω στην Ελλάδα από το 2006, με παρουσιάσεις σε Αγγειοχειρουργικά Συνέδρια και σε εκπαιδευτικά forum ως εκπαιδευτής . Ο ασθενής περπατάει και κινητοποιείται μετά από μισή ως μια ώρα, από την επέμβαση, και εξέρχεται μετά από λίγες ώρες από το νοσοκομείο. Συνδυάζω το ενδοαυλικό λέιζερ με την μικροχειρουργική των περιφερικών κιρσών για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, όπως επίσης και τις ενέσεις με σκληρυντικό αφρό. Επειδή η επέμβαση με λέιζερ γίνεται με συνεχή καθοδήγηση υπερήχου, αυτό επιτρέπει να γίνεται με ακρίβεια χιλιοστού και ελαχιστοποιεί το ποσοστό υποτροπών.

Συνοψίζοντας , θα πρέπει ο ασθενής με κιρσούς και φλεβική ανεπάρκεια να μην αγνοεί τα συμπτώματα και σημάδια της πάθησης και να συμβουλεύεται τον ειδικό αγγειοχειρουργό για την καλύτερη αντιμετώπισή του. Με την εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτουμε, το 90% τουλάχιστον των ασθενών μπορούν να αντιμετωπισθούν με ενδοαυλικό λέιζερ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.