Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ισημερινός: Στους 480 οι νεκροί, αλλά η ελπίδα για επιζώντες δεν χάνεται

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τον Ισημερινό, οι ομάδες διάσωσης διατηρούν τις ελπίδες τους ότι θα καταφέρουν να ανασύρουν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα κι οι αρχές σπεύδουν να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της βραδύτητας, όπως καταγγέλλουν, να φθάσουν σε εκείνους.

Καθώς ο απολογισμός, που ανέρχεται πλέον σε 480 νεκρούς, ολοένα και αυξάνεται, την αυγή εντοπίστηκε ζωντανή γυναίκα κάτω από τα ερείπια του εμπορικού κέντρου της πόλης Μάντα.

Εκατοντάδες πυροσβέστες, αστυνομικοί, στρατιωτικοί και μέλη των ομάδων διάσωσης, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, έχουν μεταβεί στην πληγείσα περιοχή από όλη την χώρα αλλά και τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, το Μεξικό, τη Χιλή και την Ισπανία και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

«Έως σήμερα, οι νεκροί ανέρχονται σε 480 και 2.560 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντιέγο Φουέντες.

«Περίπου 2.000 άνθρωποι αγνοούνται, όμως 300 εντοπίστηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρά την κινητοποίηση, η αγανάκτηση όσων επέζησαν φουντώνει, συγγενείς και φίλοι συγκεντρώνονται στα συντρίμμια για να εκφράσουν την οργή τους και να καταγγείλλουν τη βραδύτητα των επιχειρήσεων διάσωσης. Δυνάμεις του στρατού και άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της Μάντας.

«Η βοήθεια αργεί πολύ να φθάσει. Ζωές χάνονται! Εμείς, οι συγγενείς, βρισκόμαστε εδώ από το Σάββατο το βράδυ» καταγγέλλει ο Πέδρο Μέρο.

Η ξαδέλφη του χάθηκε μετά το σεισμό των 7,8 βαθμών, βρισκόταν σε ένα τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε κι έκτοτε αγνοείται.

«Προς το παρόν έχουμε 9 πολίτες ξένων χωρών που έχουν χάσει την ζωή τους, ωστόσο ο αριθμός αυτός προφανώς μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ώρες» δήλωσε ο Γκιγιόμ Λονγκ, υπουργός Εξωτερικών που έχει αναλάβει να καταρτίσει τον κατάλογο των θυμάτων από άλλες χώρες, στον σφοδρότερο σεισμό που έπληξε τον Ισημερινό από το 1979.

Βρετανοί υπήκοοι, πολίτες από τη Δομινικανή Δημοκρατία, από την Κολομβία, τον Καναδά, την Κούβα βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορρέα προέβλεψε ότι η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει πολύ χρόνο και θα είναι δαπανηρή.

«Οι ζημιές ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Υπολογίζω σε γενικές γραμμές 2- 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2 ή το 3% του ΑΕΠ» επισήμανε νωρίτερα σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ECTV.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ισημερινού Χόρχε Γκλας σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 450 εκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη εκταμιευτεί για την ανοικοδόμηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Unicef, οι ζωές 150.000 παιδιών έχουν επηρεαστεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.