Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ανησυχία για τα προβλήματα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι επισημαίνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) σε σχετική ανακοίνωση, τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλος αριθμός προσφύγων συγκεντρώνεται καθημερινά έξω από τα γραφεία του στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναζητώντας συνδρομή για την υποβολή αιτήματος ασύλου. «Ενδεικτικώς μονάχα την Τετάρτη 23 Μαρτίου συντάξαμε κατάλογο 291 προσώπων που διαμένουν στην Αθήνα που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες», αναφέρεται. Περίπου 80-100 άτομα προσέρχονται καθημερινά και στο γραφείο του ΕΣΠ στη Θεσσαλονίκη.

Η πλειοψηφία των ατόμων που απευθύνονται στο ΕΣΠ είναι Σύριοι πολίτες που επιθυμούν να εκκινήσουν είτε διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης είτε διαδικασίες μετεγκατάστασης, αλλά και Αφγανοί και Ιρακινοί, καθώς και ανιθαγενείς και άτομα παλαιστιναικής καταγωγής με αίτημα για οικογενειακή επανένωση ή για άσυλο στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται, τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που στερείται πρόσβαση στη διαδικασία συνθέτουν ευάλωτες περιπτώσεις, όπως ασυνόδευτα ανήλικα, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, άτομα που χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με το ΕΣΠ, για πολλές ημέρες η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου μέσω skype ήταν αδύνατη και «είναι προφανές πως οι ελάχιστες διαθέσιμες ώρες και γραμμές και ο πολύ περιορισμένος χρόνος που δίνεται για κάθε γλώσσα από την Υπηρεσία Ασύλου αντικειμενικά δεν επιτρέπει την αποτελεσματική, σταδιακή έστω εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερόμενων κάθε φορά ατόμων και μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες».

Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι το ΕΣΠ είχε προσφερθεί να υποστηρίξει με την παροχή υπηρεσιών σε ενδιαφερόμενους ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου μέσω skype, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Υπηρεσίας Ασύλου. «Σε καμία ωστόσο περίπτωση δεν θεωρούμε ότι η πρόσβαση κατά τον ανωτέρω τρόπο θα πρέπει να είναι η μόνη δυνατότητα που παρέχεται σε όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, σε υποκατάσταση του δικαιώματός τους να εμφανιστούν αυτοπρόσωπα στις αρμόδιες Αρχές και να υποβάλουν αίτημα».

Για το λόγο αυτό ανακοινώνει ότι αναστέλλει προσωρινά την παροχή από πλευρά του συνδρομής στην επικοινωνία μέσω skype και αναμένει τη δραστηριοποίηση της Υπηρεσίας Ασύλου «ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης ιδίως σε πρόσφυγες συχνά χωρίς σύνδεση με το διαδίκτυο και δύσκολη πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, που έχουν στεγαστεί σε διάφορα κέντρα ανά την Ελλάδα, σε μεγάλη απόσταση από τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου».

Τέλος, το ΕΣΠ ζητάει από τις ελληνικές αρχές να μεριμνήσουν για την απρόσκοπτη πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην Υπηρεσία Ασύλου και για την εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων χώρων φιλοξενίας.

-----------

Πάνω από 330.000 αιτήσεις ασύλου εγκρίθηκαν στην Ε.Ε. το 2015

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat.

Πάνω από 330.000 αιτήσεις ασύλου εγκρίθηκαν στην ΕΕ το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το 2015 τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρείχαν προστασία σε 333.350 αιτούντες άσυλο, αριθμό μεγαλύτερο κατά 72% σε σχέση με το 2014. Συνολικά από το 2008 έχει παρασχεθεί καθεστώς ασύλου σε περίπου 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες από την ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Οι περισσότερες εγκρίσεις καθεστώτος ασύλου το 2015 στην ΕΕ αφορούσαν πολίτες της Συρίας (50%), της Ερυθραίας (8%) και του Ιράκ (7%). Σημειώνεται, δε, ότι ο αριθμός εγκρίσεων ασύλου για τους Σύρους έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2014. Εκ των 166.100 Σύρων στους οποίους παρασχέθηκε καθεστώς προστασίας στην ΕΕ το 2015, το 60% παρασχέθηκε από τη Γερμανία.

Τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου (σε απόλυτους αριθμούς) το 2015 ενέκρινε η Γερμανία (148.200) και ακολουθούν η Σουηδία (34.500), η Ιταλία (29.600), η Γαλλία (26.000), η Μ. Βρετανία (17.900), η Αυστρία (17.800) και η Ολλανδία (17.000).

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2015 εγκρίθηκαν 5.875 αιτήσεις ασύλου. Συγκεκριμένα, παρασχέθηκε καθεστώς προστασίας σε 3.160 Σύρους (53,8%), σε 800 Αφγανούς (13,6%), σε 370 Ιρακινούς (6,3%) και σε άλλες εθνικότητες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.