Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Προωθείται η ίδρυση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ΓΓΕΤ καλεί την ελληνική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα να συμμετάσχει στη διαβούλευση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση με στόχο τη συγκέντρωση προτάσεων και ιδεών για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (European Innovation Council-EIC), αντίστοιχου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council-ERC).

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ζητά από την ελληνική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα να συμμετάσχει στη διαβούλευση, καταθέτοντας σχετικές προτάσεις και ιδέες.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 29 Απριλίου, θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο και θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της νέας πρωτοβουλίας/δράσης.

Η ιστοσελίδα της διαβούλευσης βρίσκεται στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/research/eic/index.cfm και έχουν ήδη αναρτηθεί οι απόψεις διαφόρων φορέων.

Το EIC θα επιβραβεύει φορείς της επιχειρηματικής και ερευνητικής/ακαδημαϊκής κοινότητας, που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν στο πλαίσιο πολυ-επιστημονικών ομάδων για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και να αξιοποιήσουν χρηματοδότηση τύπου venture-capital που θα παρέχεται με ταχεία και μη γραφειοκρατική διαδικασία.

Ο βασικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας θα είναι η λειτουργία ενός μονο-απευθυντικού σημείου (one-stop shop) για την καινοτομία. Θα στηρίζει τις ερευνητικές ομάδες που δεν επιδίωξαν ή δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από την κοινοτική χρηματοδότηση λόγω του κατακερματισμού και της περιπλοκότητάς τους.

Το EIC θα συμβάλει επίσης στον εντοπισμό των παραγόντων που λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την ανάδυση νέων τεχνολογιών και τον μετασχηματισμό της γνώσης σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και προϊόντα. Οι χρηματοδοτήσεις που θα παρέχει το EIC, θα λειτουργούν ως είδος «σήματος αριστείας».

Η πρωτοβουλία θα χρηματοδοτείται από το εκάστοτε Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ. Η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η πιλοτική εφαρμογή της στο πλαίσιο του «Ορίζοντα 2020, με μεταφορά κονδυλίων από υπάρχουσες δράσεις.

Για τη διαμόρφωση της εθνικής θέσης της Ελλάδας, εν όψει της συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις 27 Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις προτάσεις τους στην αρμόδια Διεύθυνση Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας/Τμήμα Ε. Ένωσης της ΓΓΕΤ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.