Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Η πανέμορφη λίμνη Ζηρού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς δημιουργήθηκε και τι λέει ο μύθος.

Δύο χιλιόμετρα δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας-Φιλιππιάδας-Ιωαννίνων, απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας, βρίσκεται μια λίμνη-όνειρο, η λίμνη Ζηρού.

Σύμφωνα με μια από τις εκδοχές η λίμνη Ζηρού πήρε το όνομά της από τα Σλάβικα, προφανώς κατάλοιπο μεσαιωνικής εποίκισης της περιοχής από σλαβικά φύλα. Η λίμνη έχει διάσταση περίπου 400 στρέμματα και το μέγιστο βάθος έχει μετρηθεί ως και 70 μέτρα. Η λίμνη Ζηρού τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από υπόγεια νερά.

Πρόκειται για ένα μέρος μοναδικής ομορφιάς, ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο για την περιοχή, με πολλούς να λένε ότι μοιάζει με ελβετικό τοπίο που μάλιστα μέχρι πρόσφατα ήταν σχετικά άγνωστο στο κοινό, γιατί δεν υπήρχε στους τουριστικούς χάρτες. Αποτελεί επιπλέον έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά και της ποδηλασίας και προσφέρει τη μοναδική ομορφιά και τη γαλήνη της παρθένας φύσης στους επισκέπτες που έχουν την τύχη να βρεθούν εκεί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία της δημιουργίας της, καθώς αυτή φαίνεται να οφείλεται στην τεκτονοκαρστική δραστηριότητα της περιοχής και σε κάποιον ισχυρό σεισμό. Οι γεωλόγοι θεωρούν ότι η λίμνη αποτελούσε πολύ παλιά ένα λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή αυτού κατέρρευσε πριν περίπου 10.000 χρόνια και έτσι έμεινε η υπέροχη αυτή λίμνη. Στις όχθες της λίμνης Ζηρού, το 1947 με 1949 χτίστηκε από αυστριακούς αρχιτέκτονες η λεγόμενη «Παιδόπολη του Ζηρού» ή αλλιώς «Ζηρόπολη», με αντικείμενο την περίθαλψη των ορφανών παιδιών του 2ου Παγκοσμίου και του Εμφυλίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τη λαϊκή μυθολογία υπάρχει και ένας σχετικός μύθος για τη δημιουργία της λίμνης ο οποίος έχει ως εξής: «Δύο αδελφές, μία πλούσια και μία φτωχή, βρίσκονταν σε αντιδικία με αντικείμενο της κόντρας τα παχουλά παιδιά της φτωχής που σιτίζονταν με αποφάγια της πλούσιας. Τελικά υπήρξε ρήξη ανάμεσα στις δύο αδελφές και η φτωχή πήρε το δρόμο της ξενιτιάς προς το βουνό. Τότε παρουσιάσθηκε ένας άγγελος και της είπε να μη γυρίσει πίσω να δει την καταστροφή γιατί θα μετατραπεί σε στήλη άλατος. Μετά από αυτό έγινε ένας σεισμός και η περιοχή κατέρρευσε με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολόκληρο το σπίτι όταν βρισκόταν μέσα η οικογένεια της πλούσιας αδελφής. Η φτωχή αδελφή τρόμαξε και γυρίζοντας πίσω μαρμάρωσε μαζί με το γάιδαρό της». Θεωρείται μάλιστα σύμφωνα με τον μύθο ότι ο βράχος που είναι ανατολικά στη λίμνη είναι η φτωχή αδερφή.

Αν βρεθείτε στην περιοχή για μερικές ημέρες χαλάρωσης αξίζει να την επισκεφτείτε για να γεμίσετε γαλήνιες εικόνες με υπέροχα χρώματα...
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.