Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Αθώος ο Γερμανός ιστορικός που δικάστηκε για άρνηση των εγκλημάτων των Ναζί στην Κρήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αθώο κήρυξε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου τον Γερμανό καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος διώχθηκε με την κατηγορία ότι αναφορές στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Αθώος ο Γερμανός ιστορικός που δικάστηκε για άρνηση των εγκλημάτων των Ναζί στην Κρήτη

Σύμφωνα με τον σκεπτικό της απόφασης, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της έδρας, το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου στο οποίο στηρίχτηκε η δίωξη Ρίχτερ και με το οποίο παραπέμφθηκε στο δικαστήριο ο Γερμανός καθηγητής, είναι αντισυνταγματικό.

Η δίκη που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, προκάλεσε πανελλαδικό και όχι μόνο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη δίκη που γίνεται με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014, σε ότι αφορά το σκέλος του νόμου για το πνευματικό έργο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις για το αν η δίωξη του γερμανού καθηγητή πλήττει ή όχι την ελευθερία του λόγου. Με την απόφαση του δικαστηρίου, μπορεί να έπεσαν τίτλοι τέλους στην συγκεκριμένη δίκη, ωστόσο ενδέχεται να ανοίξει ένας νέος κύκλος διαλόγου, σχετικά με πτυχές του αντιρατσιστικού νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του Γερμανού ιστορικού, σημειώνοντας ότι το βιβλίο εμπεριέχει ανακρίβειες ωστόσο δεν προκύπτει ότι μπορεί να διεγείρει και να προκαλέσει μίσος κατά του Κρητικού λαού, ή να θίξει την τιμή και την υπόληψη των κρητικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.